Cererea pentru protestul fermierilor şi transportatorilor, făcută de avocaţii lui Şoşoacă. Cum explică Nicuşor Dan aprobarea?

Nicusor Dan (Epoch Times România)
Ana Ion
19.01.2024

Cererea pentru protestul fermierilor şi transportatorilor care va avea loc începând de duminică în Bucureşti a fost întocmită de avocatul Dianei Şoşoacă - Alexandru Duţu, a anunţat prefectul Capitalei, Rareş Hopincă.

Întrebat, la B1 TV, de ce a acceptat cererea respectivă şi de ce a respins cererile anterioare, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat vineri că a aprobat solicitarea pentru mitingul cu 200 de tractoare şi camioane şi 5.000 de participanţi pe motiv că aceasta întrunea cerinţele legale şi nu perturba traficul, pe când celelalte nu.

„E o diferenţă. Deci au fost vreo 4 – 5 solicitări pe care le-am respins că nu aveau toate elementele – câţi oameni vin, de unde vin, pe unde pleacă, apoi a fost acea solicitare pentru 15.000 de utilaje cu precizarea expresă că vor bloca Piaţa Victoriei şi toate bulevardele care intră în Piaţa Victoriei, ceea ce ar fi însemnat paralizarea Bucureştiului, apoi am avut această cerere care s-a discutat în Comisie ieri pentru 200 de utilaje, 5.000 de oameni. Solicitarea a fost pentru Piaţa Victoriei. În urma discuţiei din Comisie, am aprobat solicitarea pentru parcarea din Piaţa Constituţiei. Diferenţa esenţială e că nu se afectează traficul rutier”, a explicat Nicuşor Dan.

Întrebat dacă a văzut cine a formulat această solicitare, primarul general a răspuns: „Da, da, am văzut numele solicitantului. Noi aplicăm legea. Aşa cum am spus, am respins nişte solicitări că nu aveau elementele prevăzute de lege, am respins un protest că încălca prevederea legală care spune că nu trebuie să afectezi circulaţia, desfăşurarea activităţii în oraş, şi am aprobat acest protest la solicitarea unui cetăţean, aşa cum am aprobat o mie de alte proteste, pentru că îndeplinea condiţiile legale”.

Cât despre faptul că semnatarii cererii sunt doi dintre avocaţii SOS România, partidul condus de Diana Şoşoacă, care nu au nicio legătură cu fermierii, Nicuşor Dan a răspuns:

„Dacă noi am fi avut simultan mai multe cereri, ne-am fi uitat şi la criteriul reprezentativităţii (…), dar atât timp cât nu am avut din partea organismelor reprezentative ale fermierilor sau transportatorilor solicitări… Am avut o solicitare care întrunea condiţiile legale, a trebuit s-o aprobăm, cum am aprobat o mie de alte proteste”, a explicat apoi Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei a spus în final că se mai întâmplă ca numărul manifestanţilor să fie mai mare, dar „organele de ordine ştiu să lucreze cu asta şi dacă se depăşeşte numărul, nu e o problemă că nu a fost niciodată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor