Cercetătorii găsesc microplastic în plămânii oamenilor vii - studiu

Microplasticul a fost detectat inclusiv în boabele de orez, a transmis un studiu australian
Microplasticul a fost detectat inclusiv în boabele de orez, a transmis un studiu australian (Joker / Alexander Stein / Getty Images)

Cercetătorii au descoperit pentru prima dată particule de microplastic adânc în ţesutul pulmonar al oamenilor vii.

Oamenii de ştiinţă de la Hull York Medical School din Anglia şi-au publicat concluziile în revista Science of the Total Environment, acesta reprezentând primul astfel de studiu care a documentat prezenţa microplasticelor în ţesutul pulmonar al oamenilor vii.

Microplasticele sunt particule de plastic extrem de mici compuse din amestecuri de polimeri şi aditivi mai mici de cinci milimetri şi sunt în general eliberate neintenţionat în mediul înconjurător în urma întrebuinţării produselor de consum sau a deşeurilor industriale.

Cercetătorii au colectat ţesut pulmonar de la pacienţi vii supuşi unor proceduri chirurgicale la Spitalul Castle Hill şi Spitalele Universităţii Hull NHS Trust.

Citiți și Un studiu arată pentru prima oară că microplasticele au ajuns în sângele uman

Ei au observat 39 de tipuri de microplastic în 11 dintre cele 13 mostre de ţesut pulmonar prelevate, o cifră semnificativ mai mare decât orice teste de laborator anterioare.

Cercetătorii au identificat în total 12 tipuri de microplastic, care se găsesc în mod obişnuit în sticle, ambalaje, îmbrăcăminte şi ţesături.

Polipropilena, care este folosită în ambalajele din plastic datorită costului redus şi flexibilităţii sale, şi fibrele de tereftalat de polietilenă (PET), denumirea chimică pentru poliester, au fost cele mai răspândite forme de plastic găsite în plămâni.

„Microplasticul a fost găsit anterior la autopsia cadavrelor umane – dar acesta este primul studiu robust care a arătat prezenţa microplasticului în plămâni, la oameni vii”, a declarat Laura Sadofsky, autor principal al studiului şi conferenţiar principal în domeniul medicinei respiratorii la Hull York Medical School.

Studiul a mai arătat un lucru neaşteptat: 11 microplastice au fost găsite în partea superioară a plămânului, şapte în partea mijlocie şi 21 în partea inferioară a plămânului.

„De asemenea, arată că aceste particule sunt prezente şi în părţile inferioare ale plămânilor. Căile respiratorii pulmonare sunt foarte înguste, aşa că nimeni nu s-a gândit că ar putea ajunge acolo, dar în mod clar au făcut-o”, a precizat Sadofsky.

Citiți și Cercetătorii găsesc materiale microplastice în placenta umană

„Nu ne aşteptam să găsim cel mai mare număr de particule în zonele inferioare ale plămânilor şi nici particule de dimensiunile pe care le-am găsit. Acest lucru este surprinzător, deoarece căile respiratorii sunt mai mici în părţile inferioare ale plămânilor şi ne-am fi aşteptat ca particule de aceste dimensiuni să fie filtrate sau prinse înainte de a ajunge atât de adânc în plămâni”, a adăugat ea.

Oamenii de ştiinţă au spus că descoperirile indică faptul că o modalitate prin care oamenii sunt expuşi la microplastice este prin inhalare.

Studiul a descoperit, de asemenea, particule de microplastic care aveau o dimensiune şi o formă care de obicei se presupunea că nu putea fi inhalată de oameni şi că pacienţii de sex masculin aveau niveluri considerabil mai mari de microplastice în comparaţie cu femeile.

Cercetătorii intenţionează acum să efectueze studii suplimentare cu privire la impactul pe care microplasticul îl poate avea asupra sănătăţii sistemului respirator.

Deşi efectele ingerării de microplastice asupra sănătăţii nu sunt clare, un studiu de la Universitatea Hull publicat în 2021 a afirmat că acestea pot provoca moartea celulară sau reacţii alergice.

Cele mai recente descoperiri au survenit după ce un grup de cercetători din Europa a declarat, în martie, că au descoperit microplastice în sângele uman pentru prima dată.

Oamenii de ştiinţă din Olanda au obţinut mostre de sânge de la 22 de donatori anonimi adulţi sănătoşi şi le-au testat. Ei au descoperit că dintre aceştia, 17 (sau 77,2 la sută) aveau microplastic în sânge.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură