Cele mai uimitoare sunete din lume

Râsul copiilor este sunetul de care oamenii care au pierderi de auz afirmă că le este cel mai dor
Râsul copiilor este sunetul de care oamenii care au pierderi de auz afirmă că le este cel mai dor (Mathis Wienand / Getty Images)

De ce ar trebui să faceţi din prevenirea şi corectarea problemelor de auz o prioritate? Pentru că dacă nu veţi face acest lucru, s-ar putea să nu mai reuşiţi să ascultaţi aceste sunete deosebite.

Următoarea listă cuprinde ceea ce eu consider a fi cele mai uimitoare 10 sunete din lume. Ele sunt un amestec divers de zgomote din natură şi produse de om. Unele dintre ele sunt sunete obişnuite, altele sunt rare, dar toate sunt uimitoare.

1. Simfonia

"Simfonia nr. 5 a lui Beethoven este cel mai sublim zgomot ce a fost vreodată ascultat de urechea omului." Aşa susţine autorul E.M. Forster.

Dar Simfonia nr. 5 a lui Beethoven nu este singura simfonie specială. De fiecare dată când auziţi o orchestră care interpretează o piesă cu măiestrie, sunetele produse sunt o încântare pentru urechi. Muzica clasică este un triumf al invenţiei umane şi unele din cele mai deosebite sunete pe care le puteţi audia.

2. Oceanul

Ceea ce ne atrage la ocean nu este doar aspectul vizual al apei albastre şi orizontul care nu se mai termină. Şi sunetul valurilor face parte din această categorie. Clipocitul apei este profund emoţionant pentru toţi oamenii, fiind chiar spiritual în unele culturi.

A trăi fără acest sunet se aseamănă în anumite moduri cu o amputare - atât de mult înseamnă oceanul pentru noi, biologic şi psihologic.

3. Tunetul

Credeţi sau nu, tunetul este unul dintre cele mai uimitoare sunete - şi place multor oameni.

Fulgerele provoacă tunete prin încălzirea aerului la o temperatură de aproximativ trei ori mai fierbinte decât cea a soarelui. Pe măsură ce aerul se răceşte rapid, acesta emite un sunet puternic, fiind unul din cele mai captivante şi mai înălţătoare sunete cunoscute de om.

4. Uralele

Sunetul victoriei – fie că urmează după marcarea unui gol sau sosirea pe scenă a unui nou preşedinte ales – este unul din cele mai înălţătoare sunete din punct de vedere emoţional pe care l-am putea auzi vreodată.

Viaţa nu ar mai fi la fel fără a putea să luăm parte şi să ne bucurăm de uralele şi fluierăturile care se aud de partea câştigătoare.

5. O glumă bună

Bineînţeles că puteţi citi o glumă, dar o importantă parte din repertoriul oricărui comic o constituie modul în care este spusă, şi vă puteţi bucura de acest lucru numai dacă o auziţi.

6. Copiii

Puţine lucruri provoacă o mai mare înduioşare ca râsul copiilor. De fapt este sunetul despre care oamenii care şi-au pierdut auzul spun că le este cel mai dor. Capacitatea de a păstra legătura cu persoanele pe care le adorăm este întotdeauna motivul esenţial pentru care ar trebui să luăm în serios prevenirea sau tratarea problemelor de auz.

7. Focurile de artificii

Vederea artificiilor nu ar fi completă fără pocnetul sau pârâitul pe care îl produc când explodează – să nu mai vorbim de zumzetul de anticipare chiar înainte de a exploda. Deşi ar trebui să purtaţi dopuri de urechi când priviţi artificiile, totuşi ar trebui să puteţi auzi o parte din zgomotul pe care îl produc. E o parte din entuziasm!

8. Cântecele păsărilor

Pasărea-clopot, privighetorile, ciocârliile şi vrăbiile sunt printre păsările ale căror cântece sunt adorate de iubitorii de păsări şi de oricui îi place să petreacă timp în natură. Cântecele lor melodioase sunt o comoară naturală, fiind unul din multele motive pentru care planeta noastră este atât de uimitoare.

9. Cascadele

Fie că este vorba de şuvoiul puternic al Niagarei sau de curgerea lină a cascadei Orinoco din Venezuela, ceea ce ne atrage atenţia este faptul că le putem auzi mult mai devreme decât le putem vedea. A sta lângă ele când urlă sau duduie şi ne stropesc uşor pielea cu apa cristalină reprezintă un fior pentru toate simţurile.

10. Muzicianul dumneavoastră favorit

Cu toţii avem muzicieni pe care îi adorăm. Ce s-ar întâmpla dacă nu aţi putea auzi viitorul lor cântec? Sau să vă bucuraţi din nou de una dintre piesele lor clasice? Sau să-i asculţi live într-un concert? Le-aţi duce dorul cu siguranţă - la fel este cazul tuturor acestor sunete uimitoare descrise mai sus.

MJ DeSousa, un ORL-ist şi director de practică profesională la Connect Hearing, conduce o echipă de ORL-işti profesionişti din Canada. Vizionaţi clipurile sale video Ask MJ, care conţin întrebări şi răspunsuri privind sănătatea auditivă: www.connecthearing.ca / askmj.php

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură