CEC reiterează că moldovenii din diasporă nu vor putea vota cu acte expirate. ACUM: Rezultatele scrutinului nu vor reflecta voinţa poporului

Blocul ACUM DA PAS crede că mulţi cetăţeni ai RM se află în străinătate cu acte româneşti, fără să şi le mai actualizeze pe cele moldovene iar autorităţile ascund numărul real al celor care au paşapoarte expirate.
Protest al blocului ACUM la CEC
Protest al blocului ACUM la CEC (acum.md)

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău şi-a reiterat luni, 18 decembrie, poziţia privind participarea la vot a moldovenilor din diasporă doar în baza actelor de identitate valabile.

Astfel, CEC susţine că analizând datele despre participarea în cadrul turului II de scrutin al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016, au constatat că din numărul moldovenilor care stau permanent peste hotare, au participat la votare 138 350 de alegători, iar dintre aceştia – şi-au exercitat dreptul la vot folosind acte de identitate expirate doar 175 de alegători. „Orice alte cifre folosite în acest sens sunt manipulatorii şi denaturează esenţa procesului electoral.”

De menţionat că CEC nu a precizat la ce fel de acte de identitate valabile a celor din diasporă se referă având în vedere faptul că interdicţia de a vota în străinătate în baza buletinului de identitate sau a paşaportului expirat este aplicată doar la alegerile parlamentare din 24 februarie.

Blocul electoral ACUM DA PAS considereă că mulţi moldoveni se află în străinătate cu acte româneşti, fără să şi le mai actualizeze pe cele moldovene iar autorităţile ascund numărul real al conaţionalilor care au paşapoarte cu termen de valabilitate expirat. „În condiţiile în care circa 1/3 din cetăţenii acestei ţări sunt lipsiţi de dreptul constituţional de a vota, scrutinul din 24 februarie nu poate fi considerat ca fiind unul reprezentativ, iar rezultatele acestuia nicidecum nu pot reflecta voinţa poporului.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe