Cea mai sângeroasă zi din Birmania: 114 protestatari au fost executaţi fără milă. "Ne omoară ca pe păsări, chiar şi în casele noastre"

Tancuri pe străzile din Birmania
Tancuri pe străzile din Birmania (Hkun Lat/Getty Images)

Cel puţin 114 demonstranţi din Birmania au fost executaţi fără milă de militarii desfăşuraţi pe străzi în număr impresionant, care au ordin să suprime orice mişcare de protest împotriva juntei militare care a preluat puterea în urma unui puci militar în urmă cu câteva săptămâni.

Naţiunile Unite şi Statele Unite s-au declarat şocate de execuţiile comise de forţele de securitate, însă, în ciuda acestui fapt, China a blocat o rezoluţie a ONU care condamna puciul şi cerea restabilirea statului de drept.

„Ne omoară ca pe păsări, chiar în casele noastre”, spun martorii oculari.

Citiți și Birmania devine Hong Kong: Doi protestatari pro-democraţie, împuşcaţi cu muniţie de război

Statele Unite, Marea Britanie şi UE au condamnat "crimele" comise de armată în Birmania.

Junta militară birmaneză a preluat puterea la 1 februarie, după ce, timp de aproape două luni a dat semnale agresive după ce forţele pro-democratice şi-au consolidat puterea după alegerile din 8 noiembrie.

Citiți și Birmanezii incendiază fabrici chineze. Armata trage în protestatarii neînarmaţi

De la jumătatea lunii noiembrie, generalii birmanezi au început să transmită acuzaţii conform cărora alegerile ar fi fost fraudate.

În ziua puciului militar, toţi oficialii seniori ai partidului de guvernament au fost arestaţi, împreună cu preşedintele Aung San Suu Kyi, unul dintre simbolurile luptei de eliberare a poporului birmanez.

Ziua sângeroasă de sâmbătă a ridicat la 459 numărul persoanelor ucise în violenţele de după lovitura de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe