Roman Mihăeş: Numirea lui Igor Grosu, „perfect constituţională”. Socialiştii au pierdut controlul asupra jocului politic

Igor Grosu, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Igor Grosu, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Analistul politic Roman Mihăeş consideră că numirea lui Igor Grosu la funcţia de premier al Republicii Moldova este „perfect constituţională”, iar Partidul Socialiştilor a pierdut controlul asupra jocului politic, după ce propunerea sa la funcţia de prim-ministru, Mariana Durleşteanu, şi-a retras candidatura.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, analistul menţionează că după ce preşedintele l-a desemnat la funcţia de premier pe Igor Grosu, Igor Dodon este într-o situaţie foarte proastă, „a fost trădat” de Mariana Durleşteanu şi acum are de ales: ori face jocul Maiei Sandu şi votează cu Grosu, ori acceptă şi merge la anticipate în luna iunie.

Guvernul Grosu cu siguranţă va fi ajutat de Occident şi de România masiv, vor veni vaccinuri şi investiţii, susţine Roman Mihăeş, notând că pe Igor Dodon, cel puţin în ultimul an când a controlat guvernul, Rusia l-a ajutat foarte puţin, întrucât Kremlinul nu a scos totalmente barierele vamale, existând încă blocaje în relaţiile de export ale moldovenilor spre Federaţia Rusă.

În opinia acestuia, Mariana Durleşteanu „le-a stricat jocurile” majorităţii PSRM-Şor, iar şefa statului a primit dreptul de a numi un candidat în lipsa candidatului majorităţii. „Aici nu are cine să se adreseze la Curte, că nu are motive, rămâne doar o singură întrebare: va trece guvernul Grosu de parlament sau nu?”

„Dacă nu acumulează voturi suficiente, e foarte simplu, mergem la alegeri parlamentare anticipate, se întrunesc cele două tentative nereuşite de votare a unui guvern, preşedintele se adresează la Curtea Constituţională, obţine de acolo avizul şi dizolvă parlamentul.

Dacă însă acest guvern va fi votat în parlament, ceea ce nu pot să exclud în totalitate, atunci acest guvern, cel puţin până la toamnă, va mai gestiona treburile ţării şi posibil că vom merge la alegerile anticipate în toamna anului curent”, a concluzionat Roman Mihăieş.