CC a Moldovei: Sistemul de vot nu poate fi modificat înaintea unor eventuale alegeri parlamentare anticipate

Ştampilă pentru alegeri
Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)

Curtea Constituţională a Moldovei a decis vineri, 26 aprilie, că sistemul de vot nu poate fi schimbat înaintea unor eventuale alegeri parlamentare anticipate.

CCM a răspuns astfel sesizării a trei deputaţi independenţi care au dorit să ştie dacă s-ar putea trece la alt sistem electoral decât cel uninominal în cazul în care actualul impas politic va duce la necesitatea organizării unui nou scrutin.

„Noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor anticipate, ci doar în cazul alegerilor ordinare cu condiţia să fie modificat cu cel puţin un an înaintea alegerilor. Modificarea frecventă sau târzie a normelor care guvernează procesul electoral poate dezavantaja alegătorii, concurenţii electorali şi partidele, existând riscul încălcării dreptului la vot şi a dreptului la a fi ales”, se arată în decizia CCM.

Potrivit Radio Europa Liberă, răspunsul instanţei constituţionale fusese anticipat şi criticat de opoziţia pro-europeană de la Chişinău, care crede că sistemul de vot mixt, folosit în premieră la scrutinul din 24 februarie, favorizează actuala putere.

Într-un interviu pentru sursa citată, în ajunul deciziei CCM, Mihai Popşoi, deputat din partea PAS, a notat că PD s-ar teme că Blocul ACUM, într-o posibilă cooperare cu socialiştii, ar vrea să schimbe sistemul de vot, revenind la cel dinaintea reformei promovate de partidul lui Vlad Plahotniuc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe