Cazul "Bulai" prin ochii lui Ciutacu: S-a gândit c-o cheamă acasă să-i arate un Rembrandt pe perete? A întins şi omul momeala unde a văzut că muşcă

Victor Ciutacu (captura video Punctul Culminant yotube)
Andrei Pricopie
02.08.2024

Realizatorul TV Victor Ciutacu a făcut o serie de declaraţii extrem de controversate, în discuţiile cu invitaţii săi din emisiunea "Punctul Culminant", la adresa victimelor presupusului agresor sexual Alfred Bulai, profesorul de sociologie de la SNSPA care este acum anchetat de procurori.

În platoul România TV au luat parte la dezbaterea despre cazul "Bulai" - care a şocat o întreagă ţară - Radu Cristescu (deputat PSD), Bogdan Ficeac (sociolog), Norica Nicolai şi Tudor Păcuraru (colonel).

Redăm mai jos discuţia care a avut loc în direct la TV:

Victor Ciutacu: Deci hai să începem cu începutul. Comportamentul sexual, abuziv sau abuziv sexual, la adresa unui om, a cărui carieră, a cărui viaţă, a cărui habar n-am, depinde de tine, este de neacceptat, indiscutabil. Pe de altă parte, eu am şi nişte mici observaţii în povestea asta.

Spre exemplu, că memoria a început să le funcţioneze după nişte ani de zile domnişoarelor în cauză, că niciuna dintre ele n-am văzut să fi fost dusă cu forţa de domnul Bulai într-o încăpere, ci toate spun că s-au dus, mă rog, de spaimă, de respect, de grijă pentru viitoarea carieră academică. Eu, la 19 ani de zile, abia învăţam aleile în politehnică, domnişoara se gândea la o carieră academică, mă rog. Am avut regimuri de viaţă şi de şcoală diferite, n-am reuşit să mă ridic la nivelul fostei şcoli Ştefan Gheorghiu.

Dar! Şi aici este un mare dar, doamnelor şi domnilor. Hai să lăsăm dracului ipocrizia asta, odată la mână. Relaţii sexuale între profesori şi studenţi există de când hăul şi pârăul şi vor exista forever. Nu înseamnă că sunt acceptabile.

Doi la mână. Tot SNSPA-ul, tot Bucureştiul şi tot mediul universitar ştie despre ce s-a întâmplat la SNSPA. Iar profesorul Bulai nu este singurul în această situaţie. Şi nu este nici în SNSPA singurul caz şi nici în celelalte universităţi care se fac că plouă. Hai să fim serioşi, da? S-au făcut poveşti, cât casa, de dragoste, de ură şi de ce vreţi dumneavoastră.

Trei la mână. Şi vă mai spun ceva. Luaţi dumneavoastră traseul fătucelor despre care vorbiţi voi că apar pe Facebook şi sunt pe la diverse cabinete de demnitari, pe la diverse ministere, pe la diverse Secretariate Generale ale Guvernului, pe la diverse agenţii guvernamentale şi căutaţi-le CV-urile şi o să vedeţi, surprinză, un lucru care vă va mira. Toate vin de la SNSPA şi toate au avut aceiaşi îndrumători.

Nu vi se pare cumva, dracului, că e o filieră şi că de data asta, vorba unui clasic în viaţă, nu se face dreptate, se face loc, domnul Cristescu?

Radu Cristescu (deputat PSD): Nu ai dreptate, Victor Ciutacu.

Victor Ciutacu: Da, mă, am înţeles!

Radu Cristescu: M-am uitat la fetele alea... Nu sunt nişte fete versate... Sunt, par sincere, sunt tată de fată, da? Păi să-i fi făcut vreun monstru o chestie de asta la fata mea, cred că era ca la Brăila.

Victor Ciutacu: Fata a fost la vreun profesor acasă să bea o cafea şi să vorbească despre viitorul ei academic?

Radu Cristescu: Nu, Victor.

Victor Ciutacu: Ok.

Radu Cristescu: Nu punem aşa problema, punem problema...

Victor Ciutacu: Cum adică nu punem aşa problema?

Radu Cristescu: Gândeşte că acele fete vin la facultate la 18, 19 ani. Cade Bucureştiul pe ele.

Victor Ciutacu: De la ce? De la ce vârstă începi să răspunzi penal pentru faptele tale?

Radu Cristescu: Stai un pic, vii la 18 ani...

Victor Ciutacu: Când îţi iei carnetul? Când îţi iei carnetul?

Radu Cristescu: Apare câte un monstru d'ăsta... îl vezi ca pe un zeu...

Victor Ciutacu: Aşa...

Radu Cristescu: Înţelegi? Şi sunt chestiile astea, nu că... cu ălălalt monstru de la Sfântul Sava. N-a chemat băieţii acasă la...

Victor Ciutacu: Ştii ce face ălălalt monstru? E cercetat în control judiciar. Pentru viol. Să ne înţelegem foarte bine.

Radu Cristescu: Asta ziceam de justiţie, Victor Ciutacu, dom' procuror, nenea miliţianu...

Victor Ciutacu: Păi ziceai de justiţie.

Radu Cristescu: Băi, ăştia sunt...

Victor Ciutacu: Eu în mărturiile fetelor ălora...

Radu Cristescu: Cu profesorii ăştia, încă odată n-au fost încă...

Victor Ciutacu: Nu am auzit vreuna care să spună că... a făcut sex cu forţa sau fără cu Bulai.

Bogdan Ficeac (sociolog): Să nu învinovăţim victimele... Că e o chestie... Băi, ea era de vină că arăta ea... Băi, dar eu am văzut...

Radu Cristescu: Una dintre fete... una dintre fete a avut probleme… A intrat în depresie. S-a lăsat de facultate, Victor Ciutacu, vin fetele din provincie.

Victor Ciutacu: Mda!

Radu Cristescu: La 18 ani. Băi, dau de un monstru de ăsta care le promite, le face capul mare. Băi, nu ştiu... Cade Bucureştiul pe ele, Victor Ciutacu... Tu le-ai văzut pe fetele alea două.

Victor Ciutacu: Aşa...

Radu Cristescu: Ţi se par perverse? Ţi se par mincinoase?

Victor Ciutacu: Nu!

Radu Cristescu: Nici mie. Eu le cred. Nu vreau să vorbesc urât, da uite şi la Bulai un pic…

Tudor Păcuraru (colonel): Mai e ceva… Timp de 10 ani de zile am condus un colectiv 100% feminin. Pot să vă spun că într-un asemenea colectiv se află tot, se discută tot.

Norica Nicolai: Absolut!

Victor Ciutacu: Păi... Eu la ce mă refer?

Tudor Păcuraru: Nu funcţionează ca un colectiv mixt... toţi ştiu toate.

Victor Ciutacu: Hai domnu’...

Radu Cristescu: Aşa şi... spuneţi...

Tudor Păcuraru: Deci... În SNSPA se ştia.

Radu Cristescu: Aşa, da!

Tudor Păcuraru: SNSPA-ul ăsta se erijează ca mare instanţă morală care din când în când vine aşa...

Norica Nicolai: De fapt, asta e marea problemă...

Tudor Păcuraru: Se înfoaie şi judecă... pe alţii tezele de doctorat...

Victor Ciutacu: Fetele alea care au venit la Bucureşti... care-l credeau pe el... Iertaţi-mă că vă întrerup, domnule colonel, dar mă ia capul... Fetele care au venit în Bucureşti şi care-l credeau pe el, aveau părinţi?

Norica Nicolai: Mda!

Victor Ciutacu: Aveau telefoane?!

Radu Cristescu: Mda...!

Victor Ciutacu: Da?! Aveau centru feminist Filia condus de doamna Miroiu în SNSPA şi care te reclamă de la CNA până la CNCD şi înapoi pentru orice afirmaţie sexistă?! (agravat)

Radu Cristescu: Care student vreodată...

Victor Ciutacu: Nu s-a dus vreuna să se plângă şi să spună autorităţii statului, autorităţii universitare.

Radu Cristescu: Ştiau foarte bine că nu sunt apărate… ştiau foarte bine...

Victor Ciutacu: Hai bă, ştiau foarte bine că nu sunt apărate! Termină, mă! Nevastă-mea a venit tot la vârsta asta în Bucureşti, tot din provincie bă! N-a invitat-o niciun profesor acasă, nu s-a dus să bea nicio cafea cu niciunul!

Radu Cristescu: Se anchetează profesori între ei... dacă mergea o fetiţă de asta de 19 ani din Piatra Neamţ sau din Botoşani, se anchetează vreun profesor…?!

Victor Ciutacu: Da, mă, şi a venit nevastă-mea de la Segarcea şi s-au speriat profesorii universitari de ea! Hai mă, mă laşi! Nu te duci să discuţi viitorul academic la profesor acasă!

Bogdan Ficeac: Vă rog frumos să nu învinovăţiţi victimele…

Victor Ciutacu: Am înţeles, domnule Ficeac.

Bogdan Ficeac: Nu mai învinovăţiţi victimele.

Victor Ciutacu: Nu le-a învinovăţit nimeni.

Bogdan Ficeac: Nu mai merge. Că arăta aia aşa, că de ce n-a zis şi ea că nu ştie ce… nu vorbesc de cazul ăsta...

Victor Ciutacu: Să ne înţelegem foarte bine! Repet! Ceea ce a făcut Bulai şi reiese din anchetă este incalificabil... şi nu are ce să caute într-un sistem de învăţământ, ca să fie foarte clar!

Radu Cristescu: Corect! Aici sunt de acord!

Victor Ciutacu: Nu vorbesc de faptul că Bulai ar fi vreun sfânt sau vreun nevinovat! În contextul actual nu este nici pe departe!

Răzvan Savaliuc: Îmi dai voie puţin... Să ştii că sunt persoane slabe de înger, când le spui eşti o proastă, n-ai niciun viitor...

Victor Ciutacu: Aşa...

Bogdan Ficeac: Da, da.

Răzvan Savaliuc: Şi tu poate n-ai niciun suport în spate, eşti poate o studentă care abia îţi dai bănuţul să numeri de la una la alta…

Victor Ciutacu: Şi te dezbraci repede… Hai, mă!

Răzvan Savaliuc: Nu au spus că s-au dezbrăcat... Poate să-ţi fie frică...

Victor Ciutacu: Cum n-au spus fetele că s-au dezbrăcat... Mărturiile lor sunt despre cum le-au pus să se dezbrace...

Bogdan Ficeac: Doamne, sunt cazuri în care se duc la părinţi şi spun: "Uite..., dar ce ai, fată...? Ce vrei? Ce vrei? Să ne certăm cu profesorul? Ce vrei tu? Acum să-ţi zică toţi acolo? Să nu te mai primească nimeni?"

Răzvan Savaliuc: Dar nu este neapărat Bulai, după ce am auzit înregistrarea, după înregistrarea aia...

Radu Cristescu: Nu-l apărăm acum...

Norica Nicolai: Nu îl apără nimeni.

Tudor Păcuraru: Contează şi dezinvoltura individului. Dezinvoltura cu care cere, pretinde.

Bogdan Ficeac: Normal că...

Tudor Păcuraru: Să spunem că se simţea protejat… Ştia că nu e nicio problemă… Face de ani mulţi aşa…

Norica Nicolai: În general, facultatea asta e protejată, este ultra-progresistă...

Victor Ciutacu: Auzi, Norica, dacă mie îmi spune vreunul din conducerea SNSPA-ului că ei nu ştiau ce se întâmplă acolo şi ştim toţi, tot oraşul, eu mă dezbrac aici fără să mă pună Bulai şi umblu gol prin studio...

Radu Cristescu: Aici sunt de acord cu tine... Aici sunt de acord cu tine...

Victor Ciutacu: Hai, mă, Radu!

Radu Cristescu: Unde nu-ţi dau dreptate şi îţi spun de ce... Eşti tată de băiat.

Victor Ciutacu: Da!

Radu Cristescu: Vezi altfel lucrurile. Băieţii sunt mai puternici decât fetele. Băi, omule, îţi mai spun încă o dată, am fost student, ai fost şi tu student. Am avut o grămadă de colegi, de colege. Au venit, bă, fetiţele săracele să înveţe carte. Au dat de un monstru de ăsta care le-a promis. Băi, s-au pierdut. Băi, ţi-a făcut vreuna impresia că are vreun interes... Că vrea să facă ceva şi vor mai ieşi. Şi atunci ce zici, Victor Ciutacu?

Victor Ciutacu: Dar ce să zic eu, mă, să plătească fiecare pentru ce face. Da, îţi dau o veste proastă la fel cum Bulai şi cu Pieleanu sunt majori şi cu toată facultatea aia. Deja văd că următoarea ţintă pare a fi Pieleanu. Că toţi reziştii au început acum să ne spună că va urma, va urma şi ce-a făcut Pieleanu. Habar n-am dacă a făcut. Îmi place să sper că nu. Că ne cunoaştem de atâţia ani de zile.

Dar una peste alta, asta este direcţia în care se duce toată povestea respectivă. Ăştia sunt la fel de majori de la 18 ani ca şi domnişoarele alea, domnul Cristescu. Răspunderea penală şi pentru faptele tale începe de la 18 ani de zile. Sănătate şi drum bun, tăticu! Cum mie nu mi-a chemat niciunul nevasta acasă să discute despre viitorul ei universitar şi academic la 19 ani de zile, dăm voie să spun că mă îndoiesc foarte tare că ăştia au chemat acasă ceva unde au bănuit că n-ar avea succes.

Radu Cristescu: Nu l-ai auzit pe Bulai? L-ai auzit?

Victor Ciutacu: Da, l-am auzit...

Radu Cristescu: Şi ce vrei mai mult?

Victor Ciutacu: Păi a întins şi omul momeala unde a văzut că muşcă… Asta spun eu mai mult…

Radu Cristescu: Eee...

Norica Nicolai: Comportamentul este… nu, nu...

Victor Ciutacu: Hai mă, mă laşi!

Radu Cristescu: Vino acasă la mine să discutăm…

Victor Ciutacu: Ce mă, vino acasă la mine să discutăm mă...!

Radu Cristescu: Păi e fată de 18 ani, Victor Ciutacu…

Victor Ciutacu: Aşa, şi?

Radu Cristescu: Şi ce vrei să facă? Să rămână repetentă? Să o pice ăsta în examene, mă? Asta vrei să facă? S-a dus...

Victor Ciutacu: Bravo, mă, Cristescule!

Radu Cristescu: Nu s-a gândit că monstrul ăla o să-i ceară chestia asta...

Victor Ciutacu: Nu s-a gândit... S-a gândit că o cheamă acasă să-i arate un Rembrandt pe perete...

Radu Cristescu: Păi, o fetiţă de asta era din Piatra Neamţ, dacă nu greşesc, sau de unde...

Victor Ciutacu: Nu, era de la Bechet. Dar nu contează.

Radu Cristescu: În fine. A venit fetiţa la facultate…

Victor Ciutacu (ironic): A venit fetiţa la facultate…

Radu Cristescu: A dat de animalul ăsta, mă!

Victor Ciutacu: Hai, mă!

Norica Nicolai: Bun, unde sunt fetele acum? Pe la ce cabinete? Sau pe unde lucrează? Nu ştiu dacă...

Victor Ciutacu: Una dintre ele, domnule Cristescu, după ce a discutat şi pare că nu i-a ieşit viitorul academic împreună cu domnul Bulai, este una dintre vocile REPER, partidul condus de domnul Cioloş.

Bogdan Ficeac: Dacă o politizăm acum...

Victor Ciutacu: Cică dacă o politizăm... Mă, nu l-a reclamat o pesedistă, mă? L-a reclamat una de la Cioloş. M-a întrebat Norica unde e. La partidul REPER!

Norica Nicolai: Erau forme de presiune psihică clară, care conduceau spre altceva...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor