Predoiu: "Dosarul Microsoft" poate echivala cu un proces simbolic al postcomunismului românesc

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat joi, în cadrul unui comunicat de presă, că anticipează ca megadosarul de corupţie Microsoft ar putea fi un act de "distrugere creatoare" în societatea românească, adăugând că deşi noi nu am făcut un proces al comunismului, acest dosar ar putea echivala cu un simbolic proces al postcomunismului românesc.

"În aceste zile DNA îşi continuă o anchetă penală extrem de importantă pentru societatea românească, în ceea ce presa a denumit deja ca fiind "Dosarul Microsoft". Putem considera munca procurorilor o probă certă a curajului lor de a ataca corupţia indiferent de culoarea politică a guvernelor şi o dovadă a capacităţii lor de a demonta şi proba operaţiuni complexe de corupţie", a precizat Predoiu.

În acest context, Cătălin Predoiu a condamnat tergiversarea anchetei din partea Parlamentului, făcând referire la acordarea unui termen de 15 zile de către Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru încuviinţarea urmăririi penale a doi senatori, sub pretextul studierii de către Comisia Juridica a Senatului a celor 13 volume ale dosarului.

În viziunea liderului PDL, această atitudine reflectă "o poziţionare ostilă faţă de Justiţie", pentru ca votul Senatului trebuie să fie simbolic şi automat în favoarea cererii procurorilor, ca un semn clar al voinţei politice de a se afla adevărul întreg cât mai repede.

"Dimpotrivă, pretenţia Preşedintelui Senatului de a se analiza pe fond conţinutul dosarului, reflectă o mentalitate de cenzură a demersurilor procurorilor. DNA are un procent de condamnări de aproximativ 90% din totalul inculpărilor din ultimii ani, ceea ce reprezintă o dovadă a justeţei şi imparţialităţii anchetelor, deci un argument în plus foarte puternic pentru a transforma votul Senatului într-o formalitate simbolică de sprijin a eforturilor procurorilor de a se afla adevărul", a evidenţiat Predoiu.

De asemenea, Raportul Comisiei Europene asupra progreselor României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în Justiţie arată ca, după 2012 Parlamentul a revenit la o politică de obstaculare a anchetelor procurorilor în cazurile de mare corupţie care vizează parlamentari, a amintit acesta, sugerând că, din păcate, ceea ce se petrece în aceste zile în Senat este încă o dovadă în acest sens.

Cătălin Predoiu i-a solicitat lui Tăriceanu, precum şi tuturor membrilor Senatului, să încuviinţeze de îndată cererile procurorilor de începere a urmăririi penale în orice dosar de mare corupţie, indiferent de persoana senatorului cercetat.

"O astfel de politică nu ar fi doar una de sprijinire a Justiţiei, ci şi de restabilire a credibilităţii Parlamentului în ochii cetăţenilor români. Cetăţenii români sunt dezgustaţi şi revoltaţi de corupţia politică şi vor că anchetele procurorilor să îşi urmeze cursul, cu atât mai mult cu cât este vorba de parlamentari", a explicat acesta.

Totodată, Predoiu le-a cerut parlamentarilor cercetaţi în orice dosar de corupţie, inclusiv în "Dosarul Microsoft", să demisioneze şi să se pună la dispoziţia Justiţiei renunţând la orice formă de imunitate.

"Dincolo de aceste aspecte procedurale, anticipez că "Dosarul Microsoft" ar putea fi un act de "distrugere creatoare" în societatea românească. Noi nu am făcut un proces al comunismului, dar "Dosarul Microsoft" ar putea echivala cu un simbolic proces al postcomunismului românesc. Din această perspectivă, procurorii şi judecătorii nu vor face doar un act de justiţie, ci un adevărat act istoric", este de părere prim-vicepreşedintele PDL.

În final, Predoiu este de părere că justiţia română va continua să dovedească şi celor care se mai îndoiau faptul că este o adevărată Putere în Stat.

"Trebuie făcute deconturile la final în cazurile de corupţie şi banii recuperaţi de la infractori daţi înapoi statului, adică românilor, de la care au fost furaţi cu cinism de câţiva oameni care s-au crezut deasupra tuturor lucrurilor, inclusiv a legii, şi au adus României prejudicii financiare şi de credibilitate", a concluzionat acesta.