Sectorul agricol din România a pierdut aproximativ 3 miliarde de euro în urma războiului din Ucraina, a declarat, luni, la Prima News, Nina Gheorghiţă, vicepreşedinte al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), adăugând că se aşteaptă ca statul să îi protejeze pe fermierii români şi să protejeze viabilitatea fermelor româneşti, în scandalul interzicerii importurilor de cereale din Ucraina.
“Noi aşteptăm de la autorităţile române să ne protejeze pe noi ca fermieri şi să protejeze viabilitatea fermelor româneşti. Ne-am fi aşteptat să rămânem alături de cele trei ţări care unilateral au decis să interzică importurile şi asta nu înseamnă că suntem împotriva politicii UE ci doar noi vrem să ne ţinem cuvântul iniţial. Când s-a discutat să sprijinim Ucraina şi am făcut-o cu tot sufletul, noi, fermierii şi România ca societate.
Noi am discutat pentru agricultură doar pentru tranzit, am pus la dispoziţie logistica noastră, ne-am asumat ca fermieri să avem costuri logistice mai mari. Nu am mai avut transport, s-a scumpit foarte mult. Undeva la 3 miliarde de euro am pierdut [în urma acestui război – n.r.], sectorul agricol”, a precizat Gheorghiţă, citată de News.ro.
De asemenea, vicepreşedinta LAPAR a afirmat că, în condiţiile în care situaţia cerealelor ucrainene ajunse pe teritoriul ţării noastre nu a fost monitorizată, România a devenit o ţară importatoare.
Reamintim, în acest context, că ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le-a promis fermierilor că, timp de 30 de zile, nu va intra niciun bob de grâu sau de porumb din Ucraina şi că singurii care vor beneficia de licenţiere pe zona cerealelor vor fi fermierii şi procesatorii români.
"În momentul de faţă, în România nu a intrat şi nu va intra un bob de grâu din Ucraina. Mai mult de atât, până la ora 24:00, aşteptăm planul transmis de Ucraina. Au transmis un plan provizoriu la care MADR şi Guvernul României au adus argumente pentru a încerca să licenţiem împreună societăţile comerciale, care vor încerca să facă o relaţie comercială între România şi Ucraina. Vreau să-i asigur pe toţi fermierii români, să stea calmi, pentru că nu va intra pe o perioadă de 30 de zile niciun bob de cereale din Ucraina", a declarat Florin Barbu, citat de Agerpres la finalul unei întâlniri cu asociaţiile fermierilor români.
Totodată, ministrul Agriculturii a mai transmis că în 30 de zile trebuie să se realizeze aceste licenţe, atât pe teritoriul Ucrainei, cât şi pe teritoriul României, iar în cazul în care "se va forţa şi se va încerca să se aducă 1 kg de grâu sau de porumb în România", ordinul de interdicţie este pregătit şi acesta va fi dat şi publicat în Monitorul Oficial.