Cascada Bigăr s-a prăbuşit. Activist de mediu acuză intervenţia omului în circuitul apei. Romsilva neagă orice răspundere

(facebook.com / gotiu.mihai)

Cascada Bigăr din Valea Minişului, judeţul Caraş Severin, s-a prăbuşit luni, în jurul orei 18.00, iar Mircea Jumanca, ghid de turism şi activist pentru protecţia mediului, a declarat, pentru Deutsche Welle, că motivul este intervenţia omului în circuitul apei – mai exact, captarea apei de către o păstrăvărie din zonă.

“Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca.

De asemenea, activistul a susţinut că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

Totuşi, Romsilva a negat categoric acuzaţiile făcute de Jumanca, catalogându-le drept “informaţii false”.

“Romsilva respinge cu fermitate informaţiile false referitoare la prăbuşirea Cascadei Bigăr, lansate în spaţiul public de un ghid de turism şi ‘activist de mediu’. Acesta a lansat informaţia FALSĂ că prăbuşirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniş.

Care este adevărul? Păstrăvăria Valea Miniş a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbuşirii cascadei”, a susţinut instituţia, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Romsilva a afirmat că populara cascadă s-a prăbuşit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului şi a muşchiului.

“Informaţi-vă corect!!”, a conchis Romsilva.

Mesajul Romsilva nu a rămas fără reacţii din partea utilizatorilor de Facebook.

Redăm câteva dintre comentariile internauţilor

“Bun, ştiaţi de doi ani că există pericolul de prăbuşire, de ce nu aţi luat măsuri? Ranforsarea consolei, injecţie de beton etc. Ştiu că e mai simplă abordarea ‘Aşa a vrut natura’ dar având în vedere importanţa sitului se putea interveni, totuşi”.

“Aşa pleacă şi pădurile de pe munţi? Tot din cauze naturale, nu-i aşa? Păi voi dacă ştiţi deja cauzele, înseamnă că aţi avertizat din timp autorităţile, nu? Puteau fi turişti acolo. Aţi făcut-o?”

“Oare se ştia de aceste ‘cauze naturale’ mai de dinainte?? De ce nu s-a protejat şi conservat această minunată cascadă?? E mai bine acum că s-a prăbuşit???? De ce tot ceea ce avem mai frumos şi unic nu preţuim??? Păduri, cascade, păsări, animale, toate dispar din ‘cauze naturale’??? Păcat şi ruşine!!”

“Nu există ştire împotriva voastră pe care să n-o respingeţi. Pare că aveţi adevărul absolut mereu”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură