Casa de vacanţă a lui Zelenski din Crimeea anexată forţat de Moscova este vândută de autorităţile ruse

Complexul rezidenţial Emperor's House, din staţiunea Yalta de la Marea Neagră, unde se află apartamentul lui Volodimir Zelenski
Complexul rezidenţial Emperor's House, din staţiunea Yalta de la Marea Neagră, unde se află apartamentul lui Volodimir Zelenski (Captură ecran)

Rusia a anunţat că a naţionalizat casa de vacanţă a lui Volodimir Zelenski de pe coasta Mării Negre din Crimeea şi că intenţionează să vândă proprietatea pentru a-şi finanţa invazia în Ucraina, potrivit unei ştiri transmise de The Telegraph.

Liderul instalat de Rusia în Crimeea, care a fost anexată ilegal de Moscova în 2014, a înregistrat joi un mesaj video în care anunţa decizia legislativului local de a naţionaliza 57 de proprietăţi care au aparţinut unor magnaţi şi personalităţi publice ucrainene.

"Crimeea îşi va recăpăta drepturile pentru o serie de proprietăţi, inclusiv o clădire din Simferopol care aparţine parlamentului tătarilor crimeeni interzis, precum şi apartamentul Olenei Zelenska. Duşmanii Rusiei nu vor face bani în Crimeea rusă", a declarat Serghei Aksionov, referindu-se la apartamentul preşedintelui ucrainean care este înregistrat pe numele soţiei sale.

Soţii Zelenski au cumpărat un apartament cu trei camere în prestigiosul oraş de coastă Livadia din Crimeea în 2013 şi se pare că nu au apucat niciodată să locuiască acolo din cauza unor renovări raportate şi a anexării ulterioare.

Presa de stat rusă a estimat că acesta valorează aproximativ 800.000 de dolari.

Forţaţi să plătească mită

Anexarea Rusiei din 2014 a declanşat o acaparare masivă de terenuri în întreaga peninsulă, deoarece au fost expropriate proprietăţile a cel puţin 4.000 de întreprinderi şi persoane fizice doar în primul an de la invazie.

În multe cazuri, proprietarii au fost forţaţi să plătească mită pentru a-şi recăpăta pur şi simplu drepturile de proprietate, deoarece guvernul rus a început să înregistreze din nou proprietăţile.

Vladimir Konstantinov, preşedintele parlamentului declarat de Rusia, a afirmat joi că apartamentul familiei Zelenski va fi vândut, iar veniturile vor fi probabil folosite pentru a finanţa războiul din Ucraina.

"Va fi scos la vânzare, iar banii vor merge în primul rând către nevoile operaţiunii militare speciale, familiile soldaţilor ucişi şi familiile celor mobilizaţi", a declarat el pentru televiziunea rusă de stat.

El a sugerat că preşedintele ucrainean nu va simţi lipsa proprietăţii: "Bineînţeles, nu este o mare pierdere pentru el".

Se pare că Zelenski nu o închiria.

La începutul acestui an, autorităţile ruse din Crimeea au ordonat naţionalizarea a aproximativ 700 de proprietăţi, de la podgorii la fabrici, aparţinând unora dintre cei mai bogaţi magnaţi din Ucraina, suspectaţi de "activitate inamică" şi de legături cu guvernul de la Kiev.

Nu este clar unde au ajuns veniturile obţinute din această vânzare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe