Care este agenda ONU din spatele restricţiilor impuse asupra fermierilor

(Scott Olson/Getty Images)

Agenda 2030 a Naţiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă influenţează politicile guvernamentale de restricţionare a agriculturii şi de transformare a sistemelor alimentare în diferite părţi ale lumii, a declarat Alex Newman, un jurnalist internaţional premiat, care a relatat despre această problemă timp de peste un deceniu.

Agenda 2030 este un plan de acţiune conceput de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) pentru a atinge 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD). Obiectivele şi Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă au fost adoptate de toate statele membre ale ONU în 2015.

Secretarul general al ONU de la acea vreme, Ban Ki-moon, a numit Agenda 2030 "declaraţia globală de interdependenţă" (pdf), a declarat Newman într-un interviu recent în cadrul emisiunii "Crossroads" de la EpochTV.

"În opinia mea, [a fost] o lovitură directă la Declaraţia noastră de independenţă... Astfel, în loc să fim naţiuni independente, acum vom fi cu toţii interdependenţi", a opinat Newman.

Agenda 2030 "acoperă fiecare element al vieţii umane, fiecare element al economiei", inclusiv redistribuirea globală a bogăţiei nu doar în cadrul naţiunilor, ci şi între naţiuni, a comentat Newman. Agenda "spune în mod specific că trebuie să schimbăm modul în care consumăm şi producem bunuri", a adăugat el.

Obiectivul numărul doi al Agendei 2030 se referă în mod specific la alimente, a spus Newman.

În septembrie 2021, ONU a organizat Summitul privind sistemele alimentare, care a subliniat necesitatea "de a valorifica puterea sistemelor alimentare" în scopul atingerii tuturor celor 17 obiective de dezvoltare durabilă până în 2030, potrivit unei declaraţii a ONU.

"Toată lumea, de pretutindeni, trebuie să acţioneze şi să lucreze împreună pentru a transforma modul în care lumea produce, consumă şi gândeşte despre alimente", se arată în declaraţie.

Preluarea terenurilor agricole

Agenda de dezvoltare durabilă a apărut în anii 1970, când Organizaţia Naţiunilor Unite a încercat să o definească în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Vancouver, Canada, în 1976, a spus Newman.

Conferinţa, care a fost prima Conferinţă a ONU privind aşezările umane, cunoscută sub numele de Habitat I, a adoptat Declaraţia de la Vancouver (pdf), un raport care a oferit recomandări pentru statele membre ale ONU.

Newman a citat un fragment din acest raport: "Terenul nu poate fi tratat ca un activ obişnuit controlat de indivizi şi supus presiunilor şi ineficienţelor pieţei. Proprietatea privată a terenurilor este, de asemenea, un instrument principal de acumulare şi concentrare a bogăţiei, prin urmare contribuie la nedreptatea socială".

Newman a declarat că, în opinia sa, ONU doreşte, în cele din urmă, sa scape de proprietatea privată asupra terenurilor: "Vedem acest lucru peste tot în lume. Acest lucru nu se întâmplă doar în Olanda".

El crede că are loc un război împotriva fermierilor şi crescătorilor de animale, în special a celor independenţi sau a celor care nu fac parte din sistem.

"Vor să îi îndepărteze pe micii fermieri, chiar şi pe fermierii de talie medie, de pe pământurile lor şi vor să aducă totul sub controlul acestor - cred că nu există un alt termen pentru a descrie acest lucru - parteneriate public-private fasciste", susţine el.

Pentru a-şi ilustra opinia, Newman a menţionat câteva exemple: regimul chinez îi obligă pe ţărani să se mute în megaoraşe, fermierii sunt ucişi în Africa de Sud, iar Comisia pentru valori mobiliare şi burse (SEC) din Statele Unite a propus o nouă regulă care ar putea duce la falimentul fermierilor mici şi mijlocii.

În martie 2022, SEC a propus un regulament care "ar obliga companiile cotate la bursă să raporteze emisiile de carbon şi alte informaţii legate de climă şi să raporteze informaţii similare de la orice companie cu care fac afaceri, potrivit unui comunicat al SEC.

În consecinţă, toate companiile din lanţul de aprovizionare al unei entităţi cotate la bursă ar trebui să raporteze emisiile de carbon şi datele legate de climă.

Senatorii americani Tim Scott şi John Hoeven au fost în fruntea a 30 de parlamentari care au îndemnat SEC să îşi abroge propunerea, calificând-o drept o "depăşire a reglementărilor".

"Impunerea unui exces de reglementare asupra fermierilor şi crescătorilor de animale nu intră în sfera de competenţă a SEC prevăzută de Congres. Această cerinţă substanţială de raportare ar împovăra în mod semnificativ fermele mici, deţinute de familii", au precizat senatorii într-o declaraţie.

Federaţia American Farm Bureau Federation a afirmat, într-o declaraţie, că regula propusă ar putea crea "costuri substanţiale" pentru fermieri, deoarece aceştia nu au echipe de funcţionari de conformitate sau avocaţi, precum marile corporaţii. În plus, ar putea scoate din afaceri fermierii mici şi mijlocii şi ar putea forţa companiile de prelucrare a alimentelor să caute materii prime agricole în afara Statelor Unite, se arată în declaraţie.

Centralizarea aprovizionării cu alimente

"Dacă controlezi aprovizionarea cu alimente, controlezi totul. Unul dintre lucrurile pe care comuniştii adorau să le facă este să creeze penurie şi să creeze dependenţi. Atâta timp cât ai oameni independenţi care sunt capabili să aibă grijă de ei înşişi, chiar nu este nevoie ca guvernul să îţi conducă viaţa şi să controleze tot ceea ce faci", a remarcat Newman.

El a continuat spunând că "americanii sunt un bun exemplu".

"Atâta timp cât producţia de alimente este larg răspândită şi se află în mâinile unor producători independenţi, devine foarte dificil să îi faci pe oameni să se plieze pe voinţa ta", a subliniat el.

Întreaga idee de a folosi mâncarea drept armă a fost o caracteristică a regimurilor comuniste timp de 100 de ani, a explicat Newman.

"A fost, de asemenea, un semn distinctiv al aceloraşi oameni care promovează în mod deschis Agenda 2030 a ONU, obiectivele de dezvoltare durabilă şi chiar Forumul Economic Mondial", afirmă acesta.

Mai mult, Newman susţine că cei care au pus la cale "demolarea controlată a aprovizionării noastre cu alimente... vor să o restructureze complet", pentru a obţine un control centralizat total asupra acesteia, deoarece le oferă putere absolută asupra tuturor celor aflaţi sub jurisdicţia lor.

De exemplu, regimul chinez şi mega-corporaţiile au format un parteneriat public-privat pentru a centraliza controlul asupra aprovizionării cu alimente, a spus Newman.

Este similar cu ceea ce s-a întâmplat în Germania nazistă, unde, pe hârtie, companiile private deţin afacerile şi îşi gestionează aparent afacerile, dar, în cele din urmă, companiile private vor primi ordine de la guvern, a explicat Newman.

În Statele Unite, indicatorii ESG sunt folosiţi pentru a "deturna controlul asupra sectorului de afaceri, asupra companiilor individuale, şi a le pune în slujba obiectivelor a ceea ce eu numesc clasa prădătorilor - oamenii din spatele Forumului Economic Mondial, din spatele Naţiunilor Unite", a spus Newman. (ESG înseamnă criterii de mediu, sociale şi de guvernanţă care sunt folosite pentru a evalua companiile în funcţie de gradul de conformitate cu sustenabilitatea).

Centralizarea aprovizionării cu alimente este doar o componentă a agendei lor, dar este una foarte importantă, care, împreună cu energia şi alte lucruri, le permite să controleze omenirea, a adăugat el.

Implicarea Forumului Economic Mondial

În ianuarie 2021, Forumul Economic Mondial (WEF) şi guvernul Ţărilor de Jos au lansat o nouă iniţiativă numită Food Innovation Hub, potrivit unui comunicat al WEF. Hub-ul, la care s-au alăturat mai mulţi parteneri din sectorul public şi privat, este o platformă cheie care va utiliza tehnologia şi inovaţiile pentru transformarea sistemelor alimentare, se arată în declaraţie.

Food Innovation Hub a obţinut o "finanţare multianuală" din partea guvernului olandez şi a înfiinţat Secretariatul său de coordonare globală care va coordona eforturile hub-urilor alimentare regionale, şi se va alinia la procesele şi iniţiativele alimentare globale, cum ar fi Summit-ul ONU privind sistemele alimentare, se arată în declaraţie.

Secretariatul global pentru alimente ar fi situat în Wageningen, Olanda, în inima ecosistemului agroalimentar olandez, şi ar conduce dezvoltarea hub-urilor globale şi regionale de inovare în domeniul alimentar, potrivit site-ului "Invest in Holland".

"Activitatea acestor hub-uri regionale este deja în curs de desfăşurare, cu peste 20 de organizaţii care conduc iniţiativa în Africa, ASEAN [Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est], Columbia şi India, precum şi hub-ul european", se arată pe site-ul web.

Ramon Laguarta, CEO al PepsiCo, a afirmat în declaraţia WEF: "Alimentaţia este una dintre principalele pârghii pe care le putem acţiona pentru a îmbunătăţi sănătatea mediului şi a societăţii. Cu investiţii adecvate, inovaţie şi o colaborare solidă, agricultura ar putea deveni primul sector din lume care să devină negativ din punct de vedere al emisiilor de carbon. ... Pentru a debloca acest potenţial, va fi nevoie de colaborări ambiţioase între mai multe părţi interesate şi precompetitive pentru a transforma sistemul alimentar - exact ceea ce aceste centre sunt concepute să cultive."

Printre soluţiile susţinute de WEF pentru a reduce emisiile globale de gaze cu efect de seră se numără înlocuirea alimentelor derivate din animale cu forme alternative de proteine, cum ar fi insectele şi proteinele cultivate în laborator, potrivit unei cărţi albe din 2019 (pdf) comandate de WEF.

Ca răspuns la această recomandare, au apărut mai multe start-up-uri de agricultură de interior, inclusiv Ÿnsect, "prima fermă verticală de insecte complet automatizată din lume, capabilă să producă 100.000 de tone de produse din insecte pe an", se arată într-un raport WEF.

Cum pot oamenii să împiedice ca alimentele să fie folosite drept instrument de control

Dacă oamenii doresc să împiedice ca aprovizionarea cu alimente să fie folosită ca instrument de control, trebuie să găsească surse alternative de hrană la nivel local, a declarat Newman.

"Trebuie să ai o relaţie cu fermierii locali din comunitatea ta, să ajungi la piaţa locală de fermieri, să negociezi cu fermierii locali, să ajungi la un acord", cum ar fi să primeşti livrarea de produse proaspete şi de sezon de la fermele locale pentru 100 de dolari pe săptămână, a spus el.

"Trebuie să începem cu adevărat să oferim o structură economică alternativă, pentru că, dacă îi lăsăm să preia controlul asupra întregii aprovizionări cu alimente, vă garantez că aceasta va fi folosită ca o armă pentru a vă lua libertatea, pentru a vă determina să faceţi lucruri pe care altfel nu aţi vrea să le faceţi, pentru a submina suveranitatea naţiunii dumneavoastră, fie că vă aflaţi în Statele Unite sau în altă ţară, şi, în cele din urmă, pentru a-i deposeda pe oameni de terenurile lor private şi de libertatea lor. Dacă aveţi terenuri agricole, nu vă vindeţi acestor oameni. Ei încearcă să mituiască fermierii pentru a le părăsi terenurile", a avertizat Newman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii