Canada intenţionează să urmeze Australia şi să ceară bani de la giganţii social media pentru linkurile de ştiri

Căutarea pe Facebook
Căutarea pe Facebook (Facebook)
A.P.
22.02.2021

După blocarea legăturilor către siturile de ştiri din Australia, Facebook s-ar fi „împrietenit” din nou cu guvernul australian, revenind la masa negocierilor, cel puţin potrivit prim-ministrului Scott Morrison.

Asta nu înseamnă că Mark Zuckerberg a renunţat la obiecţiile faţă de legislaţia pe care se pregăteşte s-o voteze parlamentul australian, care ar obliga totuşi gigantul social media să plătească pentru link-uri către conţinut de ştiri australiene.

Niciuna dintre părţi nu pare să dea înapoi în acest moment.

Totuşi, este posibil ca Australia să nu fie singură în această bătălie.

În acest weekend, Canada elaborează o măsură similară.

Potrivit New York Post, Canada este pregătită să urmeze exemplul dat de Australia, care a început un război cu gigantul social media atunci când editorii australieni au susţinut legislaţia propusă, care solicită plată pentru conţinutul de ştiri.

Ministrul canadian al patrimoniului, Steven Guilbeault, a condamnat acţiunile Facebook ca fiind „extrem de iresponsabile” săptămâna trecută, când gigantul reţelelor de socializare a eliminat tot conţinutul de ştiri australiene de pe site-urile sale, drept represalii.

Guilbeault a avertizat că următoarea ţară care se va asigura că Facebook va plăti pentru conţinutul de ştiri este Canada. Guilbeault este însărcinat cu elaborarea legislaţiei în următoarele câteva luni, aceasta pregătind un cadru pentru plăţi făcute de giganţi hi-tech precum Facebook şi Google.

Aparent tema „toată lumea urăşte Facebook” devine virală.

Potrivit ministrului canadian al patrimoniului, Steven Guilbeault, au existat recent discuţii cu reprezentanţi din Finlanda, Franţa şi Germania pentru a discuta abordarea faţă de Facebook. El a mai indicat că numărul total de naţiuni care se gândesc să se alăture unei astfel de alianţe ar putea ajunge rapid la 15.

Facebook poate ajunge să regrete că a început confruntarea cu Australia atât de brutal.

Australienii reprezintă doar un procent destul de mic din audienţa totală a Facebook şi acelaşi lucru se poate spune şi pentru Canada. Dar dacă încep să piardă şi un număr semnificativ de ţări europene, Mark Zuckerberg ar putea fi nevoit să se întoarcă la masa negocierilor şi să-şi regândească strategia.

Apoi nu este vorba doar de taxe pentru conţinutul de ştiri. Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, discută despre noi acţiuni de reglementare împotriva marilor companii de social media şi chiar despre posibilitatea modificării legilor anti-monopol.

Odată ce vom vedea câte ţări sunt dispuse să încheie o alianţă anti-Facebook cu Canada şi Australia, vom avea o idee mai reală dacă Mark Zuckerberg se va simţi sau nu nevoit să vină la masă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor