Camera Deputaţilor adoptă o lege despre producătorii de cartofi, iniţiativă a UDMR

. (NOAH SEELAM / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.09.2012

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 218 voturi pentru, unul împotrivă şi patru abţineri proiectul de lege care prevede ca producătorii de cartofi să declare şi să plătească impozitul pe profit anual, nu trimestrial.

Potrivit deputatului UDMR Edler Andras Gyorgy, care este şi unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, până acum producătorii de cartofi plăteau impozitul pe profit trimestrial. “Codul fiscal stabileşte, ca şi o excepţie de la regulă, declararea şi plata anuală a impozitului pe profit pentru anumite venituri obţinute din activităţi agricole – cereale, plante tehnice, pomicultură, viticultură – şi printr-o astfel de măsură legiuitorul vine în ajutorul agricultorilor. (…) Având în vedere că şi în cazul cartofilor recolta se obţine în a doua parte a anului fiscal şi astfel, urmând spiritul legii, este normal să intre în această categorie”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor.

Prin modificarea legii, contribuabilii care obţin venituri din cultura de cartofi sunt incluşi în categoria celor care beneficiază de declararea şi plata anuală a impozitului.

Conform proiectului de lege, “contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură au obligaţia de a plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul”.

Proiectul de lege a fost iniţiat de 3 parlamentari ai UDMR, deputaţii Edler Andras Gyorgy, Erdei Doloczki Istvan şi fostul senator Gyerko Laszlo. O mare parte din cultivatorii de cartofi sunt în zone cu populaţie unde maghiarimea este după caz minoritară sau majoritară.

Camera este for decizional pe această lege.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor