Ca urmare a deciziei CE, ARD cere demiterea miniştrilor Transporturilor, Dezvoltării şi Economiei

Andreea Paul
Andreea Paul (www.gov.ro)
Epoch Times România
25.10.2012

După anunţul Comisiei Europene legat de demararea procedurii de presuspendare a fondurilor alocate României pentru Transporturi, Infrastructură regională şi Competitivitate, Alianţa România Dreaptă îi solicită prim-ministrului Victor Ponta să-i demită pe miniştrii Transporturilor, Dezvoltării şi Economiei.

Andreea Paul, vicepreşedintele PDL a precizat joi, într-o conferinţă de presă, că Alianţa România Dreaptă îi solicită prim-ministrului Victor Ponta să renunţe la campania electorală, să rămână la Guvern şi să aducă urgent profesionişti la cele trei ministere vizate de notificarea Comisiei.

"Ministrul Transporturilor Ovidiu Silaghi, ministrul Dezvoltării Eduard Hellvig şi ministrul Economiei Daniel Chiţoiu au demonstrat din plin că nu sunt capabili să gestioneze domeniile pe care le conduc. Prin urmare, cei trei miniştri trebuie să plece. Vorbim de trei miniştri care s-au remarcat fie prin tăceri asurzitoare, fie prin incompetenţă zgomotoasă", a precizat Andreea Paul.

Aceasta a susţinut că cei trei miniştri au moştenit de la PDL planuri clare de măsuri convenite cu Bruxelles care trebuiau aplicate. "Toate planurile de măsuri au fost uitate în sertare de cei responsabili din guvernul Ponta. Oficialii Comisiei Europene constatau o paralizare a administraţiei publice încă din luna iulie a acestui an", a remarcat Andreea Paul.

Soarta fondurilor europene de 10,5 miliarde de euro este incertă

După anunţul făcut joi de Comisia Europeană, ARD "avertizează" Guvernul USL şi pe Victor Ponta că "trebuie să renunţe la placa cu greaua moştenire şi să treacă la treabă".

Conform Andreei Paul, România riscă să piardă cea mai mare parte din fondurile europene în valoare de 10,5 miliarde de euro. "Guvernul Ponta are începând de astăzi două luni pentru a remedia problemele semnalate de Comisie pe cele trei direcţii finanţate. Soarta unei sume de aproape 10,5 miliarde de euro se ", a evidenţiat aceasta.

Întrebată care este şi vina guvernelor PDL pentru această situaţie, Andreea Paul a apreciat că a trece responsabilitatea în sarcina PDL "este o diversiune politicianistă de joasă speţă". "Guvernul Boc a reuşit să deblocheze temporar plata fondurilor europene şi asta înseamnă că ne-am făcut treaba bine", a precizat aceasta.

Conform unui comunicat CE, remis joi dimineaţă, au fost informate autorităţile române, printr-o scrisoare, că s-a decis "presuspendarea" a celei mai mari parţi din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE.

"Acest fapt vine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor ”Transport”, ”Regional” şi ”Creşterea competitivităţii economice”. Problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese. Acţiunea este urmarea unei analize aprofundate şi înseamnă că nu se vor mai face plăţi până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanţele vor fi însă rambursate imediat ce acţiunile necesare sunt întreprinse de autorităţile române", informează comunicatul CE.

România are două luni să remedieze deficienţele

De asemenea, "pentru a proteja bugetul UE", au fost propuse corecţii financiare pentru aceste trei programe şi pentru programul "Mediu". "Acestea ar acoperi între 10 şi 25% din plăţi. Dar aceşti bani nu ar trebui pierduţi. Dacă România acceptă corecţiile, sumele în cauză ar putea fi utilizate pentru alte proiecte – corect implementate – din cadrul aceluiaşi program", afirmă comunicatul CE.

Comisia Europeană subliniază că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalităţilor de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând aceleaşi norme şi standarde pentru toate statele membre.

"În urma celor trei scrisori de astăzi (câte una pentru fiecare program vizat), România are la dispoziţie două luni pentru a reacţiona şi apoi pentru a demonstra că a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficienţele identificate şi că sistemele de gestionare şi control funcţionează în mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autorităţii Naţionale de Audit. Doar în acest caz Comisia va fi în măsură să reia plăţile", se stipulează în comunicat.

Comisia Europeană solicită autorităţilor române să ia măsuri urgente în acest sens, pentru ca fondurile Uniunii Europene reprezintă principala sursă de investiţii în România şi, prin urmare, un factor esenţial de creştere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor