Bulgaria riscă să piardă fonduri europene pentru mediu şi dezvoltare regională (presa sofiotă)

Bulgaria riscă să piardă o parte din fondurile europene care reprezintă şi cele mai sigure resurse pentru investiţii, relatează marţi cotidianul sofiot Sega.
Epoch Times România
02.04.2013

Bulgaria riscă să piardă o parte din fondurile europene care reprezintă şi cele mai sigure resurse pentru investiţii, relatează marţi cotidianul sofiot Sega.

De acest pericol a avertizat Iliana Ţanova, vicepremier în guvernul de tranziţie şi ministru al fondurilor europene. În opinia sa, ritmul de încheiere a contractelor în cadrul celor şapte programe operaţionale este insuficient pentru recuperarea întârzierii acumulate în primii ani după aderarea Bulgariei la UE.

Pentru perioada 2007-2013, Bulgariei i-au revenit 13 miliarde de euro în cadrul celor trei fonduri structurale, de coeziune, cel social şi de dezvoltare regională, dar până acum a fost absorbit un procent de numai 37% din suma totală. Mai mult decât atât, există încă resurse necontractate în patru din cele şapte programe operaţionale: Dezvoltare regională, Resurse umane, Competitivitate şi Capacitate administrativă.

Guvernul de tranziţie va încerca să redirecţioneze o parte din bani dinspre programe cu probleme spre cele mai performante. Fondurile europene sunt vitale pentru economia bulgară: două treimi din toate investiţiile din ultimii ani se datorează acestor fonduri. Dacă Bulgaria n-ar fi avut acces la fondurile europene, ţara ar fi fost în recesiune, afirmă ziarul.

Bulgaria a reuşit să salveze fondurile de la programul Transport, redirecţionându-le (dinspre un proiect româno-bulgar de ameliorarea navigaţiei pe Dunăre - n.r.) spre construcţia metroului de la Sofia, precum şi prin accelerarea construcţiei de autostrăzi şi drumuri. În acest moment sunt contractate în jur de 97% din resursele programului.

Însă situaţia cu programul Mediu este tragică. La trei ani după aderarea Bulgariei la UE, au fost contractate doar 20% din resursele programului, iar plăţile se ridicau la numai 1,2%. Guvernul premierului Boiko Borisov a accelerat mult procesul şi în acest moment sunt contractaţi toţi banii, dar nivelul plăţilor rămâne scăzut, la 19,5%. Vicepremierul Ţanova recunoaşte că cele mai mari riscuri există pentru programele Mediu, Dezvoltare regională şi Resurse umane.

Ziarul comentează că Partidul Socialist Bulgar, care a fost în opoziţie în ultimii 3,5 ani, acuză guvernul fostului premier Boiko Borisov de întârzieri în absorbţia de fonduri europene, dar uită propria sa 'contribuţie', în perioada 2007-2009, când ţara a fost condusă de un guvern care îl avea în frunte pe liderul acestui partid, Serghei Stanişev. Acesta a avertizat recent că Bulgaria riscă să piardă în jur de 25% din fondurile europene pentru perioada 2007-2013, aruncând întreaga vină asupra cabinetului de centru-dreapta al lui Borisov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor