Bulgaria riscă să piardă fonduri europene pentru mediu şi dezvoltare regională (presa sofiotă)
Bulgaria riscă să piardă o parte din fondurile europene care reprezintă şi cele mai sigure resurse pentru investiţii, relatează marţi cotidianul sofiot Sega.
De acest pericol a avertizat Iliana Ţanova, vicepremier în guvernul de tranziţie şi ministru al fondurilor europene. În opinia sa, ritmul de încheiere a contractelor în cadrul celor şapte programe operaţionale este insuficient pentru recuperarea întârzierii acumulate în primii ani după aderarea Bulgariei la UE.
Pentru perioada 2007-2013, Bulgariei i-au revenit 13 miliarde de euro în cadrul celor trei fonduri structurale, de coeziune, cel social şi de dezvoltare regională, dar până acum a fost absorbit un procent de numai 37% din suma totală. Mai mult decât atât, există încă resurse necontractate în patru din cele şapte programe operaţionale: Dezvoltare regională, Resurse umane, Competitivitate şi Capacitate administrativă.
Guvernul de tranziţie va încerca să redirecţioneze o parte din bani dinspre programe cu probleme spre cele mai performante. Fondurile europene sunt vitale pentru economia bulgară: două treimi din toate investiţiile din ultimii ani se datorează acestor fonduri. Dacă Bulgaria n-ar fi avut acces la fondurile europene, ţara ar fi fost în recesiune, afirmă ziarul.
Bulgaria a reuşit să salveze fondurile de la programul Transport, redirecţionându-le (dinspre un proiect româno-bulgar de ameliorarea navigaţiei pe Dunăre - n.r.) spre construcţia metroului de la Sofia, precum şi prin accelerarea construcţiei de autostrăzi şi drumuri. În acest moment sunt contractate în jur de 97% din resursele programului.
Însă situaţia cu programul Mediu este tragică. La trei ani după aderarea Bulgariei la UE, au fost contractate doar 20% din resursele programului, iar plăţile se ridicau la numai 1,2%. Guvernul premierului Boiko Borisov a accelerat mult procesul şi în acest moment sunt contractaţi toţi banii, dar nivelul plăţilor rămâne scăzut, la 19,5%. Vicepremierul Ţanova recunoaşte că cele mai mari riscuri există pentru programele Mediu, Dezvoltare regională şi Resurse umane.
Ziarul comentează că Partidul Socialist Bulgar, care a fost în opoziţie în ultimii 3,5 ani, acuză guvernul fostului premier Boiko Borisov de întârzieri în absorbţia de fonduri europene, dar uită propria sa 'contribuţie', în perioada 2007-2009, când ţara a fost condusă de un guvern care îl avea în frunte pe liderul acestui partid, Serghei Stanişev. Acesta a avertizat recent că Bulgaria riscă să piardă în jur de 25% din fondurile europene pentru perioada 2007-2013, aruncând întreaga vină asupra cabinetului de centru-dreapta al lui Borisov.