Bulgaria: Alegeri anticipate la toamnă - un scenariu din ce în ce mai probabil (presă)

Organizarea de alegeri anticipate la toamnă devine aproape inevitabilă, scrie joi cotidianul bulgar Sega.
(photos.com)
Epoch Times România
27.06.2013

Organizarea de alegeri anticipate la toamnă devine aproape inevitabilă, scrie joi cotidianul bulgar Sega.

La 13 zile după începutul protestelor antiguvernamentale, sub presiunea manifestanţilor şi a lipsei de cvorum din parlament, în cadrul Partidului Socialist Bulgar se discută ideea ca guvernul să-şi depună demisia în următoarele zile şi să fie programate alegeri anticipate. Sitauţia a devenit şi mai tensionată miercuri, când cinci partide de centru-dreapta au insistat pentru alegeri în septembrie, iar 14 organizaţii nonguvernamentale au refuzat să discute cu majoritatea parlamentară amendamentele la Codul Electoral înainte ca guvernul să-şi depună demisia.

Semnalul că finalul nu este departe a fost dat de liderul socialist Serghei Stanişev după ce partidul ultranaţionalist Ataka a boicotat şedinţa de miercuri şi parlamentul nu a avut cvorum pentru a alege un nou vicepremier care să devină parte din guvernul lui Plamen Oreşarski. Stanişev i-a avertizat pe naţionalişti că, dacă nu se prezintă la parlament, se va ajunge la scrutin la toamnă. El a ţinut să sublinieze însă că, dacă vor fi organizate alegeri, vina va aparţine partidului Ataka, şi nu protestatarilor.

În acelaşi timp, premierul Plamen Oreşarki a recunoscut că guvernul nu poate să funcţioneze fără parlament. Dacă activitatea Adunării Naţionale ar fi blocată, vom constata că această instituţie nu mai este în stare să funcţioneze, a avertizat şi preşedintele parlamentului Mihail Mikov.

Situaţia pare critică pentru că partidul conservator GERB boicotează activitatea parlamentului, iar socialiştii şi etnicii turci nu deţin suficiente mandate pentru a asigura cvorumul pentru şedinţele plenare şi depind de ultranaţionaliştii din Ataka. Ultranaţionaliştii au păstrat lung timp tăcerea dacă intenţionează să se întoarcă la parlament. Într-un final, vicepreşedintele formaţiunii, Iavor Notev, a spus miercuri că parlamentarii din Ataka se vor întoarce când vor primi garanţii că pot lucra în condiţii normale. Notev a făcut referire la cei câteva sute de protestatari care au aruncat miercuri dimineaţă cu ouă şi roşii în direcţia parlamentarilor care intrau sau ieşeau din clădire parlamentului.

Totuşi, ultranaţionaliştii s-au întors joi la parlament după ce la insistenţa preşedintelui legislativului, Mihail Mikov, poliţia a lărgit zona de securitate în jurul clădirii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor