Bugetul pe 2016, adoptat cu o majoritate zdrobitoare

Cu 309 voturi pentru şi 13 împotrivă, Legea bugetului de stat pe anul 2016 a fost votată marţi de Parlament, după câteva zile de dezbateri în comisii şi în plen.
Vot pe Legea Bugetului în Parlament.
Vot pe Legea Bugetului în Parlament. (Eugen Horoiu)

Bugetul a fost adoptat cu o zi înainte de plecarea premierului Cioloş la reuniunea de iarnă a Consiliului European, care se desfăşoară în perioada 17-18 decembrie iar la şedinţa din plen a fost prezent şi premierul Dacian Cioloş împreună cu mare parte dintre miniştrii cabinetului său, relatează Hotnews.

Bugetul pe anul viitor prevede venituri totale de 231,12 miliarde lei, în creştere cu 1,6% faţă de anul curent, fiind bazat pe o creştere economică de 4,1%, iar PIB-ul este estimat la 746,6 miliarde lei, cu 6% mai mare decât cel preconizat pentru acest an.

Conform estimărilor proprii ale Ministerului de Finanţe, în 2016 consumul populaţiei va înregistra o creştere de circa 4,4%, numărul mediu de salariaţi din economia oficială se va majora cu 3,5% (ceea ce se traduce în 160.000 de locuri de muncă în plus faţă de anul 2015), iar numărul şomerilor înregistraţi se va reduce, ducând rata şomajului la 4,8% la sfârşitul anului 2016.

Votat cu o majoritate zdrobitoare de aleşi, legea bugetului a fost criticată doar de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, acesta susţinând că actul normativ este o mâncare de carne cu varză de Bruxelles, care "reflectează spre o Românie de rang doi", cu salarii de doi lei şi forţă de muncă ieftină.

Pe de altă parte, PSD a apreciat, prin Liviu Dragnea, faptul că Guvernul condus de Cioloş a luat în considerare deciziile luate de guvernul PSD-UNPR-ALDE şi a ţinut cont în mod serios de proiectul de buget lăsat de fostul guvern.

"În cazul în care salariul minim se va majora în prima parte a anului la 1200 lei lunar se va menţine corelaţia între creşterea productivităţii muncii şi salariul mediu.", a adăugat Dragnea.

În ceea ce-i priveşte pe liberali, liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu a declarat că PNL a votat acest buget chiar dacă nu este cu totul corespunzător modului în care formaţiunea vede bugetul."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne