Bugetul general a înregistrat în primele patru luni un deficit de 0,83% din PIB, la 5 miliarde lei

Bugetul general consolidat al României a înregistrat în primele patru luni un deficit de 5 miliarde lei, respectiv 0,83 % din PIB, faţă de un deficit realizat la aceeaşi dată a anului precedent de 4,4 miliarde lei respectiv 0,75% din PIB, potrivit datelor transmise vineri de MFP.
(photos.com)
Epoch Times România
25.05.2012

Bugetul general consolidat al României a înregistrat în primele patru luni un deficit de 5 miliarde lei, respectiv 0,83 % din PIB, faţă de un deficit realizat la aceeaşi dată a anului precedent de 4,4 miliarde lei respectiv 0,75% din PIB, potrivit datelor transmise vineri de MFP.

Veniturile bugetului general consolidat, de 62 miliarde lei, au fost în creştere cu 7,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,3 punct procentuale ca pondere în PIB.

În ceea ce priveşte veniturile fiscale, au fost mai mari cu 10,1% faţă de anul precedent, evoluţii semnificative înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+5,8%), accize (+5%), impozit pe venit (+17,5%).

”Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 17 miliarde lei, în creştere cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+5,3%), precum şi la veniturile nefiscale (+19,1%)”, potrivit Ministerului Finanţelor Publice.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 30,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

La capitolul cheltuieli, acestea au fost de 67,3 miliarde lei, fiind o creştere în termeni nominali cu 7,9% faţă de anul precedent. În acelaşi timp, cheltuielile bugetului general consolidat s-au fost mai mari cu 0,3 pp ca procent în PIB.

Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 65,8% mai mari faţă de anul 2011, dobânzi cu 44%, cheltuieli de capital cu 31,4%. .

”Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii din fondul naţional de sănătate (+6,6%), ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente, precum şi la administraţiile locale (+17,3%) ca urmare a transformării unor spitale în cămine de bătrâni conform HG 212/2011”, se arată în datele MFP.

Cheltuielile de personal au crescut cu 0,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent întrucât în luna ianuarie 2011 nu este inclusă majorarea de 15% acordată personalului bugetar şi nici plăţile aferente contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatorii din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (salariile majorate şi contribuţiile s-au plătit începând cu luna februarie 2011).

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,7 miliarde lei, crescând în termeni nominali cu 36,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor