Bugetul asigurărilor sociale de stat cuprinde veniturile şi cheltuielile sistemului public de pensii
Bugetul asigurărilor sociale de stat cuprinde veniturile şi cheltuielile sistemului public de pensii, conform proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice, remis, marţi, Parlamentului.
Acelaşi document prevede că Guvernul elaborează anual, pe baza propunerilor CNPP şi a caselor de pensii sectoriale, proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat, pe care îl supune spre aprobare Parlamentului.
Casele de pensii sectoriale elaborează propuneri pentru bugetul asigurărilor sociale de stat şi le transmit CNPP.
Proiectul de lege menţionează că în situaţia în care legea bugetului asigurărilor sociale de stat nu a fost adoptată cu cel puţin trei zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, se aplică în continuare prevederile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul precedent, până la adoptarea noului buget.
Potrivit proiectului de lege privind pensiile publice, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat provin din contribuţii de asigurări sociale, dobânzi, majorări pentru plata cu întârziere a contribuţiilor, precum şi din alte venituri, potrivit legii; sume alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care se aprobă prin legile bugetare anuale.
Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat acoperă contravaloarea prestaţiilor de asigurări sociale din sistemul public de pensii, cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea sistemului public de pensii, finanţarea unor investiţii proprii, alte cheltuieli prevăzute de lege.
Din veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat se prelevă anual până la 3 la sută pentru constituirea unui fond de rezervă. Fondul de rezervă cumulat nu poate depăşi nivelul cheltuielilor prevăzute pentru anul bugetar respectiv, prevede proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice.
Conform acestuia, fondul de rezervă se utilizează pentru acoperirea prestaţiilor de asigurări sociale în situaţii temeinic motivate sau a altor cheltuieli ale sistemului public de pensii, aprobate prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
În termen de şase luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial al României, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, CNPP şi casele de pensii sectoriale au obligaţia să coreleze bazele proprii de date pentru realizarea unei evidenţe corecte şi unitare a drepturilor şi obligaţiilor participanţilor la sistemul public de pensii, precum şi la sistemul fondurilor de pensii administrate privat.
O altă prevedere a proiectului de lege este aceea potrivit căreia casele teritoriale de pensii, casele de pensii sectoriale şi organele fiscale subordonate ANAF au obligaţia să îşi transmită reciproc informaţiile referitoare la sumele reprezentând contribuţia de asigurări sociale, declarate şi, respectiv, plătite de angajatori.