Bolton: Putin invitat de Trump să viziteze Washingtonul în 2019

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (AFP/Getty Images)

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a afirmat că a extins o invitaţie din partea preşedintelui american Donald Trump pentru omologul său rus Vladimir Putin privind o vizită la Washington în 2019.

Bolton a precizat că a transmis invitaţia lui Trump în timpul întâlnirii pe care a avut-o cu Putin în această săptămână la Moscova, precizează RFE/RL.

Vizita lui Bolton în Rusia a fost dominată de anunţul administraţiei Trump potrivit căruia intenţionează să se retragă din Tratatul încheiat în 1987 cu privire la Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF).

Acest tratat, care a eliminat o întreagă clasă de rachete din Europa, este considerat a fi esenţial pentru stabilitatea strategică dintre Washington şi Moscova.

Dar discuţiile din capitala rusă au inclus de asemenea şi alte probleme, precum războaiele din Siria şi Ucraina, presupusul ametec al Rusiei în alegerile din SUA şi problema denuclearizării Coreei de Nord.

Luând cuvântul în Erevan, în timpul unei vizite în trei ţări din Caucazul de Sud, Bolton a afirmat că consilierii lucrează în privinţa detaliilor întâlnirii dintre Trump şi Putin de luna viitoare din Paris, când liderii mondiali se vor întâlni pentru a celebra cea de-a 100-a aniversare a sfârşitului primului război mondial.

„Există alte oportunităţi. Şi i-am prezentat preşedintelui Putin invitaţia făcută de preşedintele Trump pentru a vizita Washingtonul la începutul anului viitor”, a susţinut Bolton într-un interviu.

În timpul ultimei întâlniri a celor doi lideri, desfăşurată în luna iulie în Helsinki, Trump a fost intens criticat de democraţi şi republicani pentru comentarii care sugerau că el ar fi crezut negările lui Putin privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.