Boc: Majorarea preţului la gaze este dovada incapacităţii Guvernului de a negocia cu FMI

Fostul premier Emil Boc a acuzat actualul Guvern că nu a negociat cu FMI astfel încât preţul la gaze să nu crească acum.
Fostul premier al României, Emil Boc. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
16.08.2012

Fostul premier Emil Boc a acuzat actualul Guvern că nu a negociat cu FMI astfel încât preţul la gaze să nu crească acum.

"Acum să înţeleg că sunt acuzat că nu am majorat preţul la factura de gaze, că dacă îl măream eram acuzat de ce am făcut-o. Această majorare a preţului la gaze este dovada incapacităţii Guvernului de a negocia cu FMI. Pentru că ştiu cât de dure au fost negocierile de fiecare dată cu privire la preţul utilităţilor şi la gaze şi ştiu că arde buzunarul fiecărui cetăţean", a spus Emil Boc.

Boc a afirmat că guvernanţii de pe vremea sa au apărat interesele oamenilor pentru a nu creşte preţul la gaze.

Populaţia va fi nevoită să plătească la gaze cu 5% mai mult începând din septembrie, iar agenţii economici vor avea tarifele majorate cu 10%. şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik der Vrijer.

"Foile de parcurs pentru gaze şi electricitate nu s-au devansat (...). Există un mecanism în România, o formulă, care arată în cazul în care costurile cresc atunci vor trece în preţurile finale. Acesta formulă nu s-a aplicat în ultimii ani. Există aici un bagaj dificil în ajustarea preţurilor la gaze în raport cu creşterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit dacă mecanismul ar fi fost aplicat. Aceasta reprezintă o corecţie a lipsei de ajustare a preţurilor din trecut", a afirmat şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik der Vrijer.

Premierul Victor Ponta a justificat actuala creştere a tarifelor la gaze, spunând că Executivul a constatat acum că fostul Cabinet nu a dispus majorarea preţului, aşa cum avea obligaţia, iar creşterea de acum reprezintă o actualizare şi nu are legătură cu programul de liberalizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor