Bo Xilai va fi acuzat de lovitură de stat, susţine o sursă

Fostul membru al Biroului Politic, secretarul de partid Bo Xilai, participă la a treia reuniune plenară a Congresului National al Poporului (CNP) în Sala Mare a Poporului, pe 9 martie 2012 în Beijing.
Fostul membru al Biroului Politic, secretarul de partid Bo Xilai, participă la a treia reuniune plenară a Congresului National al Poporului (CNP) în Sala Mare a Poporului, pe 9 martie 2012 în Beijing. (Feng Li / Getty Images)

De când fostul membru al Biroului Politic, Bo Xilai, a fost eliminat pe 15 martie 2012 din funcţiile deţinute în partid, cazul său părea să fi rămas blocat ca urmare a zvonurilor despre luptele fracţioniste din spatele scenei privind soarta lui. Conform ştirilor obţinute exclusiv de New Epoch Weekly, o publicaţie înrudită cu The Epoch Times, noul lider al Partidului Comunist Chinez (PCC), Xi Jinping, a decis că Bo va fi judecat pentru încercarea de a organiza o lovitură de stat, iar acest proces politic va fi utilizat de Xi pentru a-şi regla conturile cu duşmanii din cadrul Partidului.

O sursă apropiată de Biroul General al Comitetului Central al PCC a spus pentru New Epoch Weekly că "Probleme descoperite în cazul lui Bo i-au şocat pe fostul preşedinte Hu Jintao, premierul Wen Jiabao, Xi Jinping şi [actualul premier] Li Keqiang."

Sursa a declarat pentru revistă că autorităţile centrale au primit o mulţime de dovezi care arată că Bo a plănuit într-adevăr să preia puterea de la conducerea partidului.

Aceste dovezi implică nu numai oficiali de rang înalt ai PCC, dar şi unele persoane importante din cadrul armatei şi Ministerului Securităţii Publice. De asemenea, un număr mare de persoane din mediul de afaceri şi mass-media este implicat, susţine sursa.

Sursa a afirmat că procesul lui Bo a fost decis, dar din cauza dificultăţilor pe care le ridică, acesta ar putea dura ceva timp.

Judecarea "Bandei celor patru" de la încheierea Revoluţiei Culturale – singurul precedent pentru un proces politic care a implicat oficiali seniori de partid – a fost indicată de sursă drept relevantă. Respectivul proces a reprezentat ceea ce sursa a numit o "luptă pe viaţă şi pe moarte."

Un proces împotriva lui Bo Xilai pentru acuzaţii politice ar afecta probabil loialitatea membrilor de partid, a declarat sursa. Poziţia lui Xi Jinping nefiind încă bine consolidată, pregătirile pentru un eventual proces vor necesita ceva timp, a spus sursa. Se crede că procesul va avea loc în a doua jumătate a acestui an, prin luna octombrie, a afirmat sursa.

Comentatorul politic Xing Tianxing a declarat pentru televiziunea NTD că informaţiile confidenţiale raportate de New Epoch Weekly demonstrează că Xi trebuie mai întâi să-şi stabilizeze şi să-şi consolideze puterea. Xi ar putea apoi folosi cazul lui Bo pentru a obţine un avantaj în lupta pentru putere din cadrul partidului.

Xi Jinping se confruntă cu opoziţia fracţiunii lui Jiang Zemin - Bo Xilai a fost odată speranţa acestei fracţiuni pentru menţinerea unei poziţii dominante în partid. Din moment ce fracţiunea lui Jiang îşi păstrează puterea la toate nivelurile ierarhiei partidului, Xi trebuie să lupte din greu pentru a câştiga puterea în lupta internă, a afirmat Xing Tianxing. Acest lucru poate întârzia judecarea cazului lui Bo.

"Acest lucru îl ajută pe Xi să găsească cel mai bun echilibru astfel încât să câştige lupta pentru putere din cadrul partidului şi în acelaşi timp să reducă la minimum efectele cazului lui Bo asupra PCC", a spus Xing.

"Cazul lui Bo are încă o caracteristică: el implică multe forţe din spatele scenei şi persoane din facţiunea lui Jiang, forţele armate, forţele de securitate şi mass-media. Este cazul cel mai dificil de la "Banda celor patru" încoace. El afectează supravieţuirea PCC."

Wu Fan, un comentator politic independent cu sediul în Statele Unite ale Americii, a enumerat pentru televiziunea NTD întrebările esenţiale cu care se confruntă Xi Jinping.

"Eu cred că problema critică este dacă el poate controla armata. El nu trebuie să controleze toată armata, dar măcar majoritatea ei. Apoi poate el controla poliţia armată? Poliţia armată are mai mult de 1 milion de ofiţeri, iar dacă se adaugă soldaţii din forţele combinate, acest număr ar fi de aproximativ 3 milioane de persoane.

"În plus, după ce cele două reuniuni [Congresul Naţional al Poporului şi Congresul Politic Consultativ al Poporului Chinez, care s-au încheiat pe 17 martie] a reuşit Xi să elimine toţi membrii fracţiunilor lui Jiang şi Zhou şi ale grupului lui Bo de la nivel local?" Zhou Yongkang este un aliat pe termen lung al lui Jiang Zemin şi s-a retras în noiembrie 2012 din funcţia de şef al aparatului de securitate internă. "În opinia mea, aceste întrebări sunt pe lista de priorităţi înainte ca Xi să înceapă judecarea lui Bo."

Sursa New Epoch Weekly a declarat că zvonul conform căruia Bo este în greva foamei nu este adevărat. Bo a fost de acord să coopereze în cadrul anchetei în schimbul protejării fiului său, Bo Guagua, şi s-au înregistrat progrese destul de sensibile în cadrul anchetei. Se estimează că ancheta se va putea închide oficial în martie sau aprilie.

Cu toate acestea Xing Tianxing analizează luptele anterioare pentru putere din cadrul PCC şi consideră că evenimente neprevăzute se pot întâmpla.

"Judecând după ceea ce s-a întâmplat anterior, multe lucruri neaşteptate au avut loc independent de dorinţele unora din cadrul PCC," a declarat Xing pentru televiziunea NTD. "Deci încă există posibilitatea ca procesul lui Bo să nu aibă loc în a doua jumătate a acestui an, cum a fost planificat."

Tradus de John Wang. Scris în limba engleză de Stephen Gregory.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe