Bloomberg: Social democraţii germani susţin negocierile pentru formarea unei coaliţii cu Merkel

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Getty Images)

Social democraţii germani au susţinut discuţiile oficiale privind formarea unei coaliţii cu Angela Merkel după ce a avut loc o reuniune a partidului, în care membrii formaţiunii au avut păreri diferite. Ar putea fi un potenţial pas înainte pentru ca actualul cancelar să îşi consolideze cel de-al patrulea mandat şi nesiguranţa politică din ţara cu cea mai mare economie a Europei să se diminueze.

Cu 362 de voturi “pentru”, 279 “împotrivă” şi o abţinere, cei aproximativ 600 de delegaţi ai SPD întruniţi la convenţia de duminică din Bonn au votat în favoarea lansării negocierilor pentru reînnoirea unei “mari coaliţii” cu blocul condus de Uniunea Creştin Democrată a lui Merkel. Votul a fost urmat de rugăminţi din partea liderilor partidului de a se continua cadrul politic comun stabilit în 12 ianuarie, în loc să se întoarcă spatele guvernului.

“Dacă putem realiza ceva bun pentru oamenii acestei ţări, dacă putem realiza ceva bun pentru oamenii Europei, atunci ar trebui să o facem”, a afirmat Martin Schulz, liderul SPD, în apelul său final dinaintea votului. “Cred că aceasta este calea mai curajoasă pe care să o urmăm”.

Lipsa aplauzelor după discursul de aproape o oră al lui Schulz a fost un subiect de dezbatere la convenţie, unii interpretând situaţia ca un semn că argumentele prezentate de conducerea SPD în favoarea folosirii şansei de a guverna (alături de blocul lui Merkel) ar putea eşua să convingă membrii partidului. Kurt Beck, fost preşedinte al SPD, a afirmat în urmă cu câteva zile că se aşteaptă ca planul să fie adoptat cu aproximativ 60% dintre voturi.

În condiţiile în care rezultatul votului privind formarea coaliţiei este departe de a fi clar, investitorii se pregătesc pentru posibilitatea unui şoc care va afecta moneda euro. Un vot “Nu” va reduce dramatic opţiunile coaliţiei lui Merkel şi o va forţa să aleagă între un guvern minoritar sau alegeri anticipate, ceea ce ar arunca economia germană într-o nesiguranţă politică şi mai mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe