Bilanţul tragic al inundaţiilor devastatoare din estul Spaniei: cel puţin 63 de morţi
Cel puţin 63 de persoane au murit în estul Spaniei, după ce inundaţiile rapide au măturat maşini, au transformat străzile satelor în râuri şi au perturbat liniile de cale ferată şi autostrăzile, în cel mai grav dezastru natural care a lovit naţiunea europeană în ultima vreme, raportează A.BC.News.
Serviciile de urgenţă din regiunea estică Valencia au confirmat miercuri un bilanţ de 62 de morţi. Ulterior, biroul guvernului central pentru regiunea Castilla La Mancha a anunţat că o femeie în vârstă de 88 de ani a fost găsită moartă în oraşul Cuenca, ridicând astfel numărul victimelor la 63.
Ploile torenţiale de marţi au provocat inundaţii într-o mare parte din sudul şi estul Spaniei, de la Malaga la Valencia. Şuvoaie de apă au rostogolit vehicule pe străzi la viteze mari, în timp ce bucăţi de lemn se învârteau prin apă împreună cu obiecte de uz casnic. Poliţia şi serviciile de salvare au folosit elicoptere pentru a lua oamenii din casele lor şi bărci de cauciuc pentru a ajunge la şoferii prinşi pe acoperişurile maşinilor.
Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că zeci de oraşe au fost inundate şi a avertizat că pericolul nu a trecut.
„Pentru persoanele care îi caută pe cei dragi, toată Spania vă simte durerea. Prioritatea noastră este să vă ajutăm. Punem la dispoziţie toate resursele necesare pentru a ne putea recupera după această tragedie”, a declarat Sanchez într-un discurs televizat.
Autorităţile au raportat că mai multe persoane sunt date dispărute la sfârşitul zilei de marţi, dar dimineaţa următoare au dat un anunţ şocant că zeci de persoane au fost găsite moarte.
„Ieri a fost cea mai proastă zi din viaţa mea”, a declarat Ricardo Gabaldón, primarul din Utiel, un oraş din Valencia, pentru postul naţional de televiziune RTVE. El a menţionat că mai multe persoane sunt încă date dispărute în oraşul său.
„Am fost prinşi ca şobolanii. Maşinile şi containerele de gunoi curgeau pe străzi. Apa creştea până la trei metri”, a spus el.
Peste 1.000 de soldaţi din unităţile de intervenţie de urgenţă din Spania au fost desfăşuraţi în zonele devastate. De asemenea, serviciile de salvare s-au grăbit spre est din alte părţi ale Spaniei. Guvernul central al Spaniei a înfiinţat un comitet de criză pentru a ajuta la coordonarea eforturilor de salvare.
Un cuplu în vârstă a fost salvat de la etajul superior al casei lor de către o unitate militară care folosea un buldozer, trei soldaţi însoţindu-i în cupa uriaşă.
Televiziunile au difuzat înregistrări video filmate de locuitori panicaţi, în care se vedeau cum apele inundă parterul apartamentelor, cum pârâurile îşi ies din matcă şi cum podurile cedează.
Serviciul meteorologic naţional al Spaniei a calificat precipitaţiile drept „extraordinare”, 491 l/m2 acumulându-se în opt ore în localitatea Chiva din Valencia.
Spania s-a confruntat cu furtuni de toamnă similare în ultimii ani. Cu toate acestea, nimic nu se compară cu devastările din ultimele două zile, care amintesc de inundaţiile din Germania şi Belgia din 2021, soldate cu 230 de morţi.
Bilanţul victimelor va creşte probabil, în condiţiile în care alte regiuni nu au raportat încă victime, iar eforturile de căutare continuă în zonele cu acces dificil.
În satul Letur din regiunea învecinată Castilla La Mancha, primarul Sergio Marín Sanchez a declarat că şase persoane sunt date dispărute.
Spania încă se reface după o secetă severă şi continuă să înregistreze temperaturi ridicate record în ultimii ani. Furtunile au declanşat o ploaie ciudată de grindină care a găurit geamurile maşinilor şi serele, precum şi o tornadă rar întâlnită.
Transportul a fost, de asemenea, afectat. Un tren de mare viteză cu aproape 300 de persoane la bord a deraiat lângă Malaga, dar autorităţile feroviare au declarat că nimeni nu a fost rănit. Serviciul de trenuri de mare viteză între oraşul Valencia şi Madrid a fost întrerupt, la fel ca şi liniile de navetişti.
Preşedintele regiunii Valencia, Carlos Mazón, a îndemnat oamenii să rămână acasă, circulaţia rutieră fiind deja dificilă din cauza copacilor căzuţi şi a vehiculelor distruse.
Pe măsură ce apele au scăzut, straturi groase de noroi amestecat cu deşeuri au făcut ca străzile să devină de nerecunoscut.
„Cartierul este distrus, toate maşinile sunt una peste alta, este literalmente distrus. Totul este o epavă totală, totul este gata să fie aruncat. Noroiul are aproape 30 de centimetri adâncime”, a declarat prin telefon Christian Viena, proprietarul unui bar din satul Valencian Barrio de la Torre.
În afara barului lui Viena, oamenii se aventurau să vadă ce pot salva. Maşinile erau îngrămădite, iar străzile erau pline de smocuri de crengi blocate de apă.
Rudele celor dispăruţi au umplut reţelele de socializare şi posturile locale de televiziune şi radio cu apeluri pentru găsirea celor dragi.
Leonardo Enrique a declarat pentru RTVE că familia sa îl caută de ore întregi pe fiul său, Leonardo Enrique Rivera, în vârstă de 40 de ani, care conducea o camionetă de livrări când a început să plouă. Fiul său a trimis un mesaj în care spunea că dubiţa sa a fost inundată şi că a fost lovit de un alt vehicul când se afla în apropiere de Ribarroja, un oraş industrial care este unul dintre cele mai afectate, a spus Enrique.
Situată la sud de Barcelona, pe coasta mediteraneeană, Valencia este o destinaţie turistică cunoscută pentru plajele sale, livezile de citrice şi ca fiind locul de origine al preparatului spaniol de orez paella.
Ca şi alte zone din Spania, Valencia are defilee şi albii de râuri mici care sunt o mare parte din an complet uscate, dar se umplu rapid cu apă atunci când plouă. Multe dintre acestea trec prin zone populate.
Ploaia s-a diminuat în Valencia până la sfârşitul dimineţii de miercuri, în timp ce furtuna se îndrepta spre nord, determinând autorităţile din regiunea Barcelona să emită alerte meteorologice.