Bernard Kouchner: Naiva Europă continuă să se creadă centrul lumii

Bernard Kouchner, fostul ministru de externe al Franţei, vorbeşte, într-un articol publicat în Corriere della Sera, despre 'destinul frânt' a lui Mohamed Merah şi despre 'naivitatea Europei', care încă se mai crede centrul lumii, fără a conştientiza cât de importantă este problema imigraţiei.
Bernard Kouchner, fostul ministru de externe al Franţei. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.03.2012

Bernard Kouchner, fostul ministru de externe al Franţei, vorbeşte, într-un articol publicat în Corriere della Sera, despre 'destinul frânt' a lui Mohamed Merah şi despre 'naivitatea Europei', care încă se mai crede centrul lumii, fără a conştientiza cât de importantă este problema imigraţiei.

Potrivit lui Kouchner, unul dintre întemeitorii organizaţiei 'Medici fără frontiere' şi fost şef al diplomaţiei franceze în cabinetul lui Nicolas Sarkozy, atacul terorist de la Toulouse a vizat în primul rând simbolurile statului. 'Este timpul unităţii. Este bine ca, lăsând la o parte divergenţele, forţele politice să dea societăţii un semnal clar', a subliniat Kouchner.

În prezent, cea mai mare îngrijorare stârnesc în Franţa probleme cu caracter intern, însă politica franceză nu şi-a pierdut câtuşi de puţin vectorul internaţional. 'Lunile trecute Franţa a jucat un rol de prim plan în 'primăvara arabă', nu a pierdut niciodată din vedere distribuţia de forţe de la Marea Mediterană, rămânând activă în Europa', a spus fostul şef al diplomaţiei franceze.

Cu toate acestea, la ora actuală Europa nu este prea atentă la problemele globale, constată publicaţia italiană. Acest lucru este explicabil într-un moment de criză, este de părere Kouchner. 'Aş spune că europenii continuă să se considere jucători principali pe scena istoriei mondiale, fără a conştientiza în totalitate că la uşa lor bate un puternic val uman, în căutarea salvării', a declarat Kouchner, cu referire la problemele imigraţiei.

În opinia lui Bernard Kouchner, povestea de viaţă a lui Merah nu este una a degradării şi sărăciei, deoarece ura lui nu avea un caracter social, ci ideologic. 'Merah a fost infestat de propaganda Al-Qaeda, a fost pregătit în tabere din străinătate şi a ales calea jihadului', a subliniat fostul ministru de externe al Franţei.

'În pofida faptului că era cetăţean francez, educat conform valorilor Republicii, Merah a acţionat împotriva simbolurilor statului. Iniţial militari care au luptat în Afganistan, apoi şcoala, apoi, potrivit anchetatorilor, el pregătea un atac asupra poliţiei. Din păcate, nu vom putea afla niciodată ce cloceşte în minţile acestor terorişti solitari', şi-a exprimat regretul Bernard Kouchner.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor