35 milioane de euro de la BERD pentru eficienţa energetică în sectorul rezidenţial

(photos.com)
Ana Chitoroagă
19.05.2012

Prin intermediul unui nou proiect, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sprijină gospodăriile din Republica Moldova în reducerea consumului de energie şi micşorarea plăţilor pentru facturi. Noul proiect care a fost lansat pe 18 mai, este denumit "Facilitatea de Finanţare în Domeniul Eficienţei Energetice în sectorul Rezidenţial din Moldova" (MoREEFF) şi are o valoare de 35 milioane de euro.

Acesta reprezintă un nou cadru elaborat cu scopul de a încuraja gospodăriile să utilizeze mai eficient resursele energetice ale ţării şi să reducă costul facturilor la energia pentru uz casnic.

Prima linie de creditare extinsă în conformitate cu noul proiect - MoREEFF reprezintă un împrumut de 3 milioane de euro oferit către Banca Comercială Română (BCR) Chişinău pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică din sectorul rezidenţial în Moldova. Această facilitate urmează a fi utilizată pentru creditarea clienţilor rezidenţiali.

Deci, BCR Chişinău va credita persoanele fizice, gospodăriile, grupurile de rezidenţi şi societăţile de servicii energetice pentru a ajuta populaţia Republicii Moldova să economisească bani şi energie, investind în instrumente de eficienţă energetică, cum ar fi izolarea termică a pereţilor, acoperişurilor, podelelor, instalarea de cazane, pompe de căldură şi alte măsuri de economisire a energiei.

Mai mult, fondurile provenite din cadrul programului MoREEFF BERD vor fi, de asemenea, puse la dispoziţia altor bănci locale.

Totodată, BERD a angajat consultanţi în cadrul proiectului, cu scopul de a spori gradul de conştientizare publică şi de a oferi gospodăriilor consultanţă tehnică cu privire la investiţiile în economisirea energiei. Faptul dat va ajuta proprietarii de gospodării să treacă de la echipamente şi materiale neperformante, de calitate scăzută, la investiţii în produse mai eficiente, performante, care vor aduce beneficii mai mari în termen lung.

Iar Moldova rămâne a fi una dintre ţările cu cel mai intens consum de energie din regiune, în ceea ce priveşte consumul de energie raportat la PIB, cu un grad înalt de dependenţă la importul de surse primare de energie. Acest fapt reprezintă o povară semnificativă asupra economiei şi mediului înconjurător din Republica Moldova.

"Acest împrumut ilustrează importanţa deosebită pe care Banca o acordă utilizării mai eficiente a energiei de către gospodăriile casnice şi va contribui la reducerea pierderilor, astfel încât, chiar şi cu creşterea preţurilor la energie, costul pentru căldură să fie redus în mod considerabil. Acest proiect reprezintă un alt pas în direcţia îmbunătăţirii mediului şi a standardelor de viaţă ale oamenilor din Republica Moldova. Ne face, de asemenea, plăcere să lucrăm din nou cu banca parteneră, BCR Chişinău, în cadrul acestui nou împrumut pentru eficienţa energetică în sectorul rezidenţial care urmează a fi pus în practică cu acelaşi succes cu care a fost implementat programul anterior "Facilitatea pentru eficienţa energetică" semnat în februarie 2011" a declarat Henry Russell, Directorul BERD pentru Balcanii de Vest, Croaţia, Belarus şi Republica Moldova.

În acelaşi timp, şi Sorin Andrei, Preşedintele Executiv al BCR Chişinău a precizat că "Implicarea BCR Chişinău în finanţarea eficienţei energetice în sectorul rezidenţial, în cooperare cu BERD, va contribui la dezvoltarea economică din Republica Moldova şi va asigura sprijinul financiar necesar gospodăriilor pentru a reduce costurile de energie şi va contribui la creşterea bunăstării personale".

Precizăm că Facilitatea cadru este completată prin acordarea unui grant de către Agenţia Internaţională Suedeză de Cooperare în Dezvoltare (SIDA) în valoare de 2,3 milioane de euro, oferit în sprijinul dezvoltării proiectului, precum şi un alt grant în valoare de 5 milioane de euro acordat de NIF UE (Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate).

BERD, unul dintre cei mai mari investitori din Republica Moldova, a semnat până în prezent 85 de proiecte investiţionale din ţară în domeniul energiei, transportului, agrobusiness-ului, industriei generale şi sectorului bancar, însumând un angajament total de aproape 636 milioane de euro.

BCR Chişinău este una dintre primele bănci cu capital străin din Republica Moldova, subsidiară a BCR România şi a fost una dintre cele trei bănci din Republica Moldova care a participat în cadrul Programului BERD "Facilitatea de Finanţare în Domeniul Eficienţei Energetice din Moldova" (moseff) pentru companiile private.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor