"Băsescu e de vină" că maidanezii români se înmulţesc

Publicul privind imagini ale actritei Brigitte Bardot 22 iunie 2010.
Publicul privind imagini ale actritei Brigitte Bardot 22 iunie 2010. (Stephane / AFP / Getty Images)

Fosta mare glorie a cinematografiei, Brigitte Bardot e supărată pe Traian Băsescu. Ea i-a scris preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, cerându-i să intervină pentru blocarea eutanasierii câinilor comunitari în România şi acuzându-l pe preşedintele Traian Băsescu "că este responsabil de pericolul reprezentat de maidanezi."

"Există numeroase mărturii, unele mai înspăimântătoare decât altele. Preşedintele Traian Băsescu a contribuit la eşecul programului de sterlilizare a câinilor comunitari din România, program coordonat de Fundaţia mea. A trădat acordurile pe care le-am semnat, iar, dacă acum există un potenţial pericol pentru români, preşedintele Băsescu este primul responsabil", susţine Bardot în scrisoarea trimisă preşedintelui CE.

Domnul Băsescu, afirmă Brigitte Bardot, este vinovat că maidanezii din România ... se înmulţesc.

"Lăsând câinii să se reproducă pentru a organiza apoi un adevărat genocid animalier, acest individ trist a adus ţara sa la o barbarie nedemnă de Uniunea Europeană!", acuză Brigitte Bardot. "Domnule preşedinte Barroso, vă supun atenţiei Declaraţia Parlamentului European, adoptată pe 13 octombrie 2011, privind gestionarea populaţiei canine la nivelul Uniunii Europene. Textul îndeamnă statele membre să elaboreze «strategii globale de gestionare a populaţiei canine, inclusiv măsuri şi legi pentru controlul populaţiilor canine şi împotriva actelor de cruzime faţă de animale, promovarea acţiunilor veterinare, în special vaccinarea împotriva rabiei şi sterilizarea ca modalităţi pentru controlarea câinilor nedoriţi", adaugă Bardot.

În urmă cu câteva zile, Brigitte Bardot, o cunoscută militantă pentru drepturile animalelor, s-a adresat şi preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, în legătură cu situaţia din România.

Săptămâna trecută, Fundaţia Brigitte Bardot informa opinia publică mondială "că studiază recursurile posibile la nivel naţional şi european pentru a împiedica "uciderea" câinilor maidanezi din România", după ce parlamentul a aprobat legea care permite eutanasierea câinilor maidanezi. Uitând că România este republică parlamentară, nu dictatură prezidenţială, Brigitte Bardot denunţa "politica dictatorială a preşedintelui Traian Băsescu", catalogându-l drept "un tiran care nu se gândeşte decât să ucidă".

În nici una dintre scrisorile sale către forurile internaţionale, Brigitte Bardot nu a menţionat însă că, în 2001, pe vremea în care Traian Băsescu era primarul Capitalei, dumneaei a venit în România pentru a-l opri pe actualul şef al statului să eutanasieze câinii maidanezi.

Actriţa i-a promis lui Băsescu că Fundaţia Brigitte Bardot îl va ajuta să strângă maidanezii de pe străzile Bucureştiul. Fundaţia a donat 50 de bănuţi de aur, evaluaţi la circa un milion de franci francezi la vremea aceea, şi cam asta a fost tot.

La stoparea fenomenului înmulţirii câinilor vagabonzi, Brigitte Bardot a contribuit înfiind personal un căţeluş românesc pe care l-a adoptat în faţa camerelor de luat vederi, de la un adăpost pentru câini din Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne