Băsescu cere ajustarea Codului Penal. Vizat, inclusiv "spectacolul cătuşelor"

Cunoscut drept unul dintre cei mai acizi critici ai "spectacolului cătuşelor", Traian Băsescu vrea modificarea cât mai rapidă a Codului Penal într-o comisie formată din oameni politici, căci "nu e treaba doamnei Kovesi legislaţia."
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Senatorul PMP Traian Băsescu cere înfiinţarea de urgenţă a unei comisii parlamentare care să aducă Codul penal şi Codul de procedură penală la zi, inclusiv prin introducerea prevederilor Directivei 343 a Uniunii Europene privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, relatează Agerpres.

Respectiva directivă, prevede printre altele că "autorităţile competente ar trebui să se abţină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanţă sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică, cum ar fi cătuşele pentru mâini sau pentru picioare, boxele de sticlă sau cuştile, cu excepţia situaţiilor în care aceste măsuri sunt necesare din motive specifice cauzei, fie legate de securitate, inclusiv împiedicarea persoanelor suspectate sau acuzate de a se răni sau de a-i răni pe alţii ori de a distruge bunuri de orice tip, fie legate de împiedicarea persoanelor suspectate sau acuzate de a se sustrage urmăririi sau de a avea contact cu persoane terţe, cum ar fi martorii sau victimele."

Aceeaşi directivă mai recomandă statelor membre UE "să ia măsurile adecvate pentru ca autorităţile publice, atunci când comunică informaţii mass-mediei, să nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate atât timp cât nu s-a dovedit conform legii că sunt vinovate."

"Ar trebui să facă o comisie de aducere a Codurilor (penal şi de procedură penală — n.r.) la zi şi de introducere a Directivei 343 a UE în legislaţie, în Coduri. (...) Este primul lucru care trebuie făcut. Sigur, avem Comisia juridică. Eu propun public, o să discut şi cu liderii majorităţii, trebuie făcută o comisie imediat, cu reprezentare din toate partidele, să nu mai meargă: noi suntem PSD, majoritari, şi orice ar propune altcineva, rămâne ca noi. O reprezentare — câte un reprezentat din fiecare partid parlamentar şi ajustate imediat Codurile, introdusă imediat directiva pentru că suntem obligaţi să introducem până la 1 aprilie. Şi vorbit despre nevoia de a avea stat de drept, nu stat poliţienesc, pentru că au deviat", a declarat Băsescu, joi seară, la România Tv.

Fostul şef al statului a mai ţinut să sublinieze că respectiva comisie ar trebui să aibă termen două săptămâni pentru a lucra, urmând ca apoi să înainteze Comisiilor juridice un punct de vedere.

"Trebuie făcută o comisie care să lucreze neutru din punct de vedere politic, dar cu oameni politici, pentru că nu e treaba doamnei Kovesi legislaţia. Nu aş spune neutru politic, poate a fost greşită formularea, ci neutră din punct de vedere al majorităţii, agreată de toată lumea, pentru că fără participarea tuturor partidelor, va fi o mare hărmălaie cu definim abuzul în serviciu, să fie implicate toate partidele parlamentare. După ce ajung la o concluzie şi spun 'ăsta este punctul nostru de vedere', al acestei comisii care a lucrat două săptămâni — că nu trebuie lungită treaba, avem în Constituţie 45 de zile pentru modificarea articolelor neconstituţionale. Deci, în două săptămâni, această comisie trebuie să dea Comisiei juridice punctul de vedere", a mai spus Băsescu.

Reamintim că fostul şef al statului a criticat în repetate rânduri spectacolul cătuşelor şi modul în care se face justitiţie în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne