Băsescu: "Asta este realitatea 2012. Nu mai este 2014"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
05.03.2014

Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut marţi, 4 martie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă, în care a prezentat o clarificare publică, legată de scrisoarea pe care a transmis-o astăzi premierului Ponta, unde a afirmat că nu a discutat cu premierul despre noii miniştri, despre propunerile făcute, şi că indiferent ce părere şi-a făcut după audierile de astăzi trebuie să respecte hotărârea Parlamentului.

"Păi, dacă Parlamentul îi dă de buni... Vreau să înţelegeţi un lucru: la remaniere, preşedintele se poate pronunţa pe un membru al guvernului sau pe altul. La o remaniere care se face pe relaţia premier — preşedinte; când este vorba despre un ministru desemnat prin votul Parlamentului, preşedintele este obligat să-l numească, deci, indiferent care mi-ar fi părerea despre un ministru sau despre altul, nu mă pot opune votului Parlamentului. Asta a hotărât Curtea Constituţională anterior. Deci, îmi plac sau nu îmi plac, nu are nicio relevanţă".

Băsescu a declarat că Ponta încearcă să rezolve modificarea programului de guvernare, la Parlament. "Mie mi-a promis că încearcă să rezolve această problemă pentru că nu vă pot garanta că este de acord cu mine. S-ar putea să aibă declaraţii publice în care să spună că nu este de acord. Avem fiecare puncte de vedere, dar eu i-am prezentat variantele care pot fi, inclusiv un atac din Parlament, conflict interinstituţional declanşat de Preşedinte; pentru că, repet, nu vreau să creăm un precedent în care să fie ca la români: 'Dă-i că merge şi aşa!' Nu merge şi aşa.

Băsescu a precizat că avem nevoie "de puţină rigoare în viaţa politică şi în funcţionarea instituţiilor pentru că, de fapt, ce este programul de guvernare cel puţin în accepţiunea mea? Este contractul dintre cei care guvernează şi popor care primeşte girul Parlamentului. După ce au câştigat alegerile, după ce s-au schimbat majorităţile, guvernanţii trebuie să arate poporului contractul, iar acest program este contractul cu românii şi cred că trebuie să fie un document de acurateţe".

Nu vreau să creăm un precedent în care să fie ca la români: 'Dă-i că merge şi aşa!' Nu merge şi aşa.

Preşedintele României a mai notat că USL-ul nu mai există, iar acum se guvernează cu formaţiuni politice care au fost la guvernare în anul 2010: UNPR, UDMR, minorităţile. Mai este o singură formaţiune politică reprezentată în guvern, care nu a fost în 2010; şi este PSD-ul.

"În rest, toate au făcut parte din Guvernele Boc şi Ungureanu (...) Pur si simplu, vreau să avem un guvern legitim şi, în acelaşi timp, vreau să prevenim atacuri la Curte, pentru că, după părerea mea, nu va mai fi niciun motiv de atac la Curte, nici a opoziţiei din Parlament, nici conflictul de interese generat de mine, dacă se ajustează programul de guvernare şi se vine pe realitatea momentului. Asta este realitatea 2012. Nu mai este 2014", a declarat preşedintele la finalul Conferinţei de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor