Barna, despre iniţiativa pro-condamnaţi a Alinei Gorghiu: Tehnic şi juridic, e un proiect necesar, are o noimă, dar nu e momentul

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)
Loredana Diacu
03.04.2020

Liderul USR, Dan Barna, apreciază vineri, într-un interviu acordat Epoch Times, că proiectul senatoarei PNL Alina Gorghiu, care vine în ajutorul condamnaţilor penal, este o iniţiativă necesară, care "are noimă" din punct de vedere "tehnic şi juridic", însă în ceea ce priveşte oportunitatea socială "în acest moment nu este o prioritate".

În condiţiile în care controversatul proiect al Alinei Gorghiu a stârnit valuri de critici în spaţiul public, Barna a ţinut să declare că "este foarte multă emoţie fără să fie citit proiectul de lege". Liderul USR a admis totuşi că nu este oportun acum, pentru că n-ar fi bine perceput de români.

Cât despre cum vor vota deputaţii USR când acest proiect va ajunge pe rolul Camerei Deputaţilor, Dan Barna a evitat un răspuns concret, urmând să aibă loc consultări în acest sens în interiorul partidului.

Reamintim că iniţiativa liberalei Gorghiu - care le-ar permite infractorilor condamnaţi la pedepse de până la 7 ani de închisoare să poată să-şi ispăşească pedeapsa la domiciliu - a trecut deja de Senat, inclusiv cu susţinerea celor de la USR, iar acum merge la vot final în Camera Deputaţilor.

Redăm mai jos interviul:

Reporter: Referitor la proiectul Alinei Gorghiu, ce aţi hotărât, cum veţi vota în Camera Deputaţilor?

Barna: O să discutăm la grupul parlamentar şi o să luăm o decizie în funcţie de toate elementele. Adică, tehnic şi juridic, este un proiect necesar, care are o noimă, dar din punctul de vedere al oportunităţii sociale în acest moment nu este o prioritate, din punctul meu de vedere. O să discutăm la grup şi vom lua o decizie.

Reporter: Care este "noima" pe care o vedeţi în acest proiect? Şi care sunt avantajele acestui proiect, ce ar aduce benefic societăţii din punctul dumneavoastră de vedere?

Barna: În toată lumea civilizată, în Europa şi în celelalte state civilizate ale planetei există şi această modalitate de executare a pedepselor tocmai ca instrument prin care anumite fapte penale de o gravitate redusă să nu pună presiune pe ceea ce înseamnă costurile şi sistemul penitenciar. E foarte important, raportat la ceea ce s-a întâmplat la emoţia de pe reţelele de socializare de ieri, să spunem un lucru care s-a făcut că nu se observă. Adică este foarte multă emoţie fără să fie citit proiectul de lege.

Aceste reglementări nu se referă la infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, infracţiuni cu violenţă şi lista este destul de lungă de excepţii. Ştiu că s-a speculat că sună foarte bine să spunem că ‘iată vor fi eliberaţi toţi politicienii corupţi’. Nici pe departe. Este o modalitate care este necesar să existe tocmai pentru că, adoptându-se şi legislaţia privind brăţara electronică, trebuia să ai şi modalitatea de a pronunţa o condamnare să poţi folosi acest instrument. Aceasta este logica, noima tehnico-juridică despre care spuneam.

Acum, privind în oglindă ceea ce s-a întâmplat în România în timpul guvernării PSD până nu demult, furtul banului public, care a fost din păcate şi este o problemă majoră în ceea ce înseamnă acest subiect, nu este o prioritate relaxarea cumva… că aşa a fost privită… din punctul meu de vedere nu este o prioritate relaxarea acestor modalităţi de executare a pedepselor de către infractori, că până la urmă despre asta vorbim.

Că într-adevăr sunt excluse pedepsele despre care vorbeam – pedepsele relative la faptele despre care vorbeam corupţie, violenţă, infracţiuni de serviciu – dar rămâne şi la celelalte un subiect destul de delicat. Pentru că într-adevăr dacă un părinte, să spun, fură nişte alimente din magazin ca să îşi hrănească familia poate să fie o astfel de situaţie. Dacă un alt cetăţean fură nişte milioane dintr-o bancă sau dintr-o golăneală din asta cu bani publici, care nu îi cu violenţă, poate nu e o idee bună să poată să se bucure de rezultatul furtului la domiciliu.

Reporter: Ideea este că sunt pedepse de până la 7 ani. Deci 7 ani nu îţi dă nimeni că ai furat alimente pentru copilul tău sau că ai trecut strada pe roşu. Vorbim şi despre infracţiuni grave.

Barna: Bun. Eu nu apăr proiectul de lege, să ne înţelegem foarte bine. Eu discut tehnic şi, fiind şi avocat, discut şi din punctul acesta de vedere al tehnicii penale de care România trebuie să dispună ca legislaţie. În momentul de faţă, consider că nu este o prioritate această reglementare. O să discutăm la grupul parlamentar şi vom lua o decizie împreună cu colegii mei. Dar este posibilitatea aceasta, sau mă rog, existenţa acestei posibilităţi în legislaţia penală este normal să existe până la coadă. În momentul de faţă, oportunitatea pentru societate nu este de niciun fel şi nu e o prioritate. Aici sunt, din punctul meu de vedere, sunt total de acord.

Reporter: Ce fel de mesaj credeţi că va transmite cetăţenilor cinstiţi aflaţi în autoizolare când văd că infractorii ar sta cam ca ei, dar cu brăţara electronică? Şi ce mesaj credeţi că trimite infractorilor? Nu este posibil să încurajeze fenomenul infracţional având în vedere că infractorul ştie că poate comite ceva şi apoi ajunge acasă, în sufragerie?

Barna: Tocmai din acest motiv am opinia că aceste proiecte nu trebuiau să ajungă pe ordinea de zi în această perioadă când toată România stă în izolare şi oamenilor li se cere să stea la domiciliu. Este un moment cel puţin neinspirat de aducere pe ordinea de zi a acestui proiect de lege.

Reporter: Senatorii dumneavoastră l-au votat. S-a hotărât la partid sau fiecare a votat conform propriei conştiinţe?

Barna: A fost decizia colegilor mei la grupul parlamentar. Am discutat cu colegi jurişti, cu consilierii juridici care le-au explicat, au mers mai degrabă pe argumentaţia aceasta de necesitatea de a exista în legislaţie şi acest instrument.

* * *

Colegul de partid al lui Barna, deputatul USR Stelian Ion a prezentat lista de infracţiuni pentru care, odată condamnat un infractor, beneficiază de închisoare la domiciliu:

Infracţiunile contra sănătăţii publice, inclusiv cele nou introduse în Codul penal pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

Lipsirea de libertate în mod ilegale (sechestrarea de persoane)

Ameninţare

Şantaj

Hărţuire

Sclavie

Proxenetism

Folosirea prostituţiei infantile

Violarea de domiciliu/sediu profesional

Divulgarea secretului profesional

Furt (toate categoriile)

Tâlhărie

Abuz de încredere

Înşelăciune

Distrugerea

Ultraj

Uzurpare de calităţi oficiale

Sustragere de sub sechestru

Trafic de migranţi

Inducerea în eroare a organelor judiciare

Favorizarea făptuitorului

Tăinuirea

Obstrucţionarea justiţiei

Mărturia mincinoasă

Influenţarea declaraţiilor

Tortura

Toate categoriile de fals

Nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi al materiilor explozive (mai răspândit - traficul de arme)

Constituirea unui grup infracţional organizat

Instigarea publică

Pornografia infantilă

Incestul şi alte infracţiuni contra familiei

Infracţiunile electorale

Infracţiunile contra securităţii naţionale

Infracţiunile contra capacităţii de luptă a României

Infracţiunile săvârşite de militari

Evaziunea fiscală

Şi multe alte infracţiuni cuprinse în legile speciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor