Barack Obama l-a numit pe noul director FBI

Agentul special FBI, Dylan Rhodes (jucat de Mark Ruffalo) şi agentul Fuller (Michael Kelly), în thriller-ul "Now You See Me"
Agentul special FBI, Dylan Rhodes (jucat de Mark Ruffalo) şi agentul Fuller (Michael Kelly), în thriller-ul "Now You See Me" (Steve Dietl / Summit Entertainment)

De vineri, FBI are un nou director. Preşedintele american Barack Obama l-a numit vineri, la conducerea FBI pe pe republicanul Jim Comey. Comey preia funcţia de la Robert Mueller, care a gestionat securitatea Statelor Unite vreme de 12 ani, fiind numit în funcţie cu o săptămână înainte de evenimentele din 11 septembrie 2001.

James Comey, în vârstă de 52 de ani, are o experienţa de 20 de ani în securitatea naţională. Imediat după evenimentele din 11 septembrie, a fost numit adjunct al procurorului general al Statelor Unite şi a ocupat timp de 15 ani funcţii de procuror general, în special la New York. În prezent, Jim Comey predă elemente de drept în chestiuni de securitate naţională la Universitatea Columbia din New York.

La ceremonia de inaugurare ce a avut loc vineri, la Roşe Garden, Casa Albă, Preşedintele Obama i-a mulţumit lui Robert Mueller, pentru cei 12 ani de activitate în fruntea FBI şi a salutat venirea lui Comey.

Pe fundalul recentelor scandaluri legate de dezvăluirile lui Snowden, Obama a pus accentul pe integritatea noului director FBI punctând poziţia lui pro-cetăţean în materie de politica de asigurare a securităţii SUA prin programe de ascultare. În 2004, afirmă Obama, Comey " a fost pe punctul să abandoneze muncă care-i plăcea mai degrabă decât să participe la ceva ce considera a fi fundamental greşit", acel ceva fundamamental greşit fiind un program de ascultări derulat de Agenţia Naţională de Securitate (NSA). Nefiind de acord cu politica Casei Albe, a reamintit Barack Obama, Comey a ameninţat cu demisia la momentul respectiv.

"Al cunoaşte pe Jim Comey înseamnă a-i cunoaşte profunda sa independenţă şi integritate. Oameni ca el şi ca Bob [Robert Mueller, fostul director FBI] sunt o raritate în Washington, uneori, - lui nu-i pasă de politică, îi pasă doar să îşi facă bine treaba.", a mai adăugat preşedintele american.

În plus, James Comey a fost şi consilier general pentru un important fond speculativ, Bridgewater Associates, în Connecticut, iar experienţa sa în domeniu, va fi benefică pentru FBI, care se va confrunta cu tăieri bugetare.

"Cred că Bob va fi de acord cu mine când afirm că Jim Comey este persona perfectă pentru acest post.", a declarat Barack Obama ieri .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe