Barack Obama încearcă să muşamalizeze 'flexibilitatea' în relaţia cu Rusia (Kommersant)
Preşedintele SUA, Barack Obama, a povestit în premieră la ce anume s-a referit atunci când a promis să manifeste, dacă va învinge în alegerile prezidenţiale, mai multă 'flexibilitate' în relaţiile ruso-americane. Devenită publică, afirmaţia pe care Obama a făcut-o într-o discuţie cu preşedintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev, a stârnit o reacţie de indignare din partea republicanilor, care l-au acuzat pe Obama de prea multă toleranţă la adresa 'duşmanului geopolitic numărul unu' al SUA. După cum explică acum Obama, el a fost înţeles greşit, notează cotidianul rus Kommersant.
Cuvintele rostite de preşedintele SUA în timpul întrevederii cu Medvedev, în cadrul summitului pentru securitate nucleară desfăşurat la Seul în luna martie, au devenit un fapt de senzaţie. În timpul întrevederii, care a durat o oră şi jumătate şi care a fost dedicată desfăşurării sistemului american antirachetă în Europa, Obama nu a observat microfonul deschis al uneia dintre companiile ruseşti de televiziune şi l-a asigurat pe interlocutor că după alegerile din noiembrie el va putea manifesta mai multă 'flexibilitate' în relaţiile cu Moscova. 'Toate aceste probleme şi mai ales cea privind apărarea antirachetă pot fi soluţionate, însă este important ca el să-mi ofere mai mult spaţiu', a declarat atunci Obama, iar Medvedev a răspuns că îi va 'transmite neapărat această informaţie lui Vladimir'.
Declaraţia neatentă a lui Obama a stârnit o furtună la Washington. Un grup de congresmeni republicani, în frunte cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, i-a cerut lui Obama explicaţii. Şi-a manifestat indignarea şi candidatul din partea Partidului Republican la preşedinţia SUA, Mitt Romney. 'Rusia este duşmanul nostru geopolitic şi mă îngrijorează foarte tare că preşedintele nostru planifică nişte acţiuni comune cu acesta, acţiuni pe care nu le poate dezvălui americanilor până în alegeri', şi-a exprimat Romney îngrijorarea.
Drept replică, serviciul de presă al Casei Albe s-a limitat să declare că preşedintele SUA nu a făcut nimănui nicio promisiune, ci doar a amintit că în viitorul apropiat nu va avea timp să se ocupe de problema scutului antirachetă.
Cu toate acestea, subiectul este dezbătut şi în ziua de azi. În timpul actualei campanii electorale, republicanii i-au amintit nu o dată lui Obama această frază. Probabil, tocmai din acest motiv Obama a decis că este timpul să explice lucrurile. El a comentat în premieră acest scandal răsunător într-un interviu acordat postului de televiziune KRNV, statul Nevada. Interviul a fost transmis cu ajutorul Google Hangout, iar spectatori obişnuiţi i-au pus întrebări în regim de conferinţă video.
Obama a explicat că în discuţia cu Medvedev nu era deloc vorba despre sistemul antirachetă, ci despre probleme de securitate nucleară. 'Am vorbit despre modul în care acţionăm faţă de Rusia şi faţă de armele nucleare, şi despre acordul în cadrul căruia au fost reduse arsenalele nucleare în Rusia şi SUA. Aceste acţiuni au fost aprobate de reprezentanţii ambelor partide din Senat', a precizat Obama. Potrivit preşedintelui american, el nu a promis niciodată nimic concret colegului său rus. 'S-a vorbit doar despre cât de greu este să duci negocieri cu privire la acorduri suplimentare, în condiţiile în care eu sunt ocupat cu campania electorală şi alte probleme, iar Putin, care abia a fost reales, formează noul guvern', a precizat preşedintele SUA.
De altfel, explicaţiile şefului de la Casa Albă nu i-au mulţumit pe oponenţii săi, constată Kommersant. Comentând, la solicitarea KRNV, răspunsurile preşedintelui, reprezentantul staffului electoral al lui Romney, Andrea Saul, a declarat că Obama este gata să ignore interesele de securitate naţională de dragul câştigării alegerilor. 'Avem nevoie de un lider care să le poată demonstra concurenţilor noştri că în relaţiile cu Rusia este nevoie nu de o 'mare flexibilitate', ci de reforme serioase', a spus Saul.