Băncile se vor alătura testelor SWIFT privind activele digitale în 2025

Logo-ul SWIFT lângă Bruxelles (James Arthur Gekiere/Belga Mag/AFP via Getty Images)
Redacţia
04.10.2024

Băncile din America de Nord, Europa şi Asia se pregătesc să participe la testele privind activele digitale ale Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), potrivit CoinTelegraph.

SWIFT a anunţat la 3 octombrie că va începe testele privind activele digitale pe reţeaua sa în 2025. Testele vor implica experimente cu tranzacţii care includ mai multe monede şi active digitale.

Testele urmăresc să exploreze modul în care reţeaua bancară poate oferi instituţiilor financiare acces unificat la „mai multe clase de active şi monede digitale”.

„Cazurile iniţiale de utilizare se vor concentra pe plăţi, schimburi valutare, valori mobiliare şi comerţ pentru a permite tranzacţiile de tip livrare-versus-payment şi plată-versus-payment cu registre multiple”, se arată în anunţ.

Planul SWIFT de a unifica peisajul fragmentat al activelor digitale

În anunţ, SWIFT a subliniat creşterea rapidă a platformelor şi tehnologiilor neconectate în economia activelor digitale, care a condus la un „peisaj din ce în ce mai fragmentat”.

Potrivit SWIFT, o astfel de fragmentare ridică obstacole semnificative în calea adoptării la nivel mondial, deoarece creează o „reţea complexă de «insule digitale»”.

„Testele SWIFT vor profita de poziţia sa unică [...] pentru a interconecta aceste reţele disparate între ele, precum şi cu monedele fiat existente, permiţând comunităţii sale globale să efectueze tranzacţii fără probleme utilizând active şi monede digitale alături de formele tradiţionale de valoare", a declarat SWIFT.

SWIFT vrea ca reţeaua sa să acopere „toate tipurile de active”

Tom Zschach, Chief Innovation Officer al SWIFT, a precizat că organizaţia bancară se concentrează pe dezvoltarea de aplicaţii de masă din lumea reală pentru a face legătura între formele de valoare emergente şi cele „consacrate”.

De asemenea, el a subliniat intenţia SWIFT de a realiza şi urmări fără probleme tranzacţiile „tuturor tipurilor de active”, adăugând:

„Pentru ca activele şi monedele digitale să aibă succes la scara globală, este esenţial ca acestea să poată coexista fără probleme cu formele tradiţionale de bani”.

SWIFT a refuzat să comenteze cu privire la activele digitale susceptibile de a face parte din studiile sale blockchain în 2025 şi când se aşteaptă să lanseze aceste studii.

SWIFT a experimentat în mod activ cu blockchain, tokenizare şi CBDCs

Testele viitoare privind moneda digitală pe SWIFT sunt încă o altă dezvoltare legată de blockchain a reţelei bancare globale, fondată în anii 1970.

Pe 16 septembrie, SWIFT s-a alăturat Băncii Reglementelor Internaţionale şi unui grup de bănci centrale în proiectul de tokenizare Agorá. Acest proiect urmăreşte să identifice modul în care depozitele băncilor comerciale tokenizate pot fi integrate cu monedele digitale ale băncilor centrale angro (CBDC) tokenizate pe o singură platformă.

În martie 2024, SWIFT a propus crearea unei „maşini de stare” bazate pe blockchain, descriind-o ca fiind un „model dinamic care reflectă starea actuală a tranzacţiilor şi a soldurilor între instituţii”. Instrumentul ar putea fi construit pe baza tehnologiei de mesagerie ISO-20022 deja utilizată şi ar putea funcţiona potenţial pe un blockchain sau pe o platformă centralizată precum Transaction Manager al SWIFT, a precizat reţeaua de mesagerie bancară.

Anul trecut, SWIFT a publicat un raport privind potenţialele metode de conectare a diferitelor blockchains pentru a rezolva problema interoperabilităţii între lanţuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor