Balena „spion rus” ar fi fost împuşcată mortal, susţin grupurile pentru drepturile animalelor
Grupurile pentru drepturile animalelor au declarat miercuri că focuri de armă au ucis o balenă beluga care a devenit celebră în Norvegia după ce hamul său neobişnuit a stârnit suspiciuni că ar fi fost antrenată de Rusia ca spion, transmite AFP.
Organizaţiile NOAH şi One Whale au declarat că au depus o plângere la poliţia norvegiană solicitându-i să deschidă o anchetă penală.
Citiți și O balenă „spion” a Rusiei, găsită moartă în Norvegia
Poreclită „Hvaldimir”, un joc de cuvinte între cuvântul norvegian pentru balenă (hval) şi presupusele sale legături cu Moscova, beluga albă a apărut pentru prima dată în 2019 în largul coastei din regiunea Finnmark din nordul îndepărtat al Norvegiei.
O celebritate în Norvegia, balena a fost găsită moartă sâmbătă într-un golf de pe coasta de sud-vest a ţării.
Corpul său a fost transportat luni la o filială locală a Institutului veterinar norvegian pentru autopsie.
Raportul este aşteptat „în termen de trei săptămâni”, a declarat o purtătoare de cuvânt a institutului.
„Avea multiple răni de glonţ pe corp”, a declarat pentru AFP Regina Crosby Haug, directoarea organizaţiei One Whale, înfiinţată pentru a urmări beluga, după ce a văzut luni cadavrul lui Hvaldimir.
Fotografiile publicate miercuri de cele două organizaţii arătau ceea ce păreau a fi gloanţe înfipte în găurile din corpul plin de sânge al animalului.
„Rănile de pe balenă sunt alarmante şi de o natură care nu poate exclude un act criminal - este şocant”, a afirmat directorul NOAH, Siri Martinsen, într-o declaraţie.
„Având în vedere suspiciunea unui act criminal, este esenţial ca poliţia să fie implicată rapid”, a spus ea.
Institutul veterinar a declarat pentru AFP că „dacă ar apărea ceva suspect” în cadrul autopsiei, „poliţia ar fi informată”.
Când Hvaldimir a fost găsit în 2019, biologii marini norvegieni au îndepărtat un ham artificial cu un suport care permitea montarea unei camere video şi cuvintele „Equipment St. Petersburg” imprimate în limba engleză pe cataramele din plastic.
Oficialii norvegieni au declarat că este posibil ca Hvaldimir să fi scăpat dintr-o incintă şi să fi fost antrenat de marina rusă, deoarece părea să fie obişnuit cu oamenii.
Moscova nu a emis niciodată nicio reacţie oficială la speculaţiile potrivit cărora ar putea fi un „spion rus”.
Opinii divergente
O a treia organizaţie care a urmărit, de asemenea, mişcările balenei, Marine Mind, a declarat că a găsit cadavrul lui Hvaldimir plutind în apă sâmbătă, în jurul orei 14:30.
„Nu era nimic care să dezvăluie imediat cauza morţii”, a declarat directorul Sebastian Ştrand pentru AFP. „Am văzut răni, dar este prea devreme pentru a spune care a fost cauza morţii”.
El a spus că unele dintre răni au fost probabil cauzate de păsări marine, dar că nu există nicio explicaţie pentru celelalte în acest stadiu.
One Whale şi Marine Mind au fost în dezacord cu privire la cel mai bun mod de a-l proteja pe Hvaldimir.
Invocând riscul unei coliziuni cu navele, One Whale ceruse ca acesta să fie transferat în Marea Barents din nordul Norvegiei, un habitat mai natural pentru beluga.
Însă Marine Mind s-a opus acestei idei, susţinând că un transport ar putea pune viaţa sa în pericol.
Cu o vârstă estimată între 15 şi 20 de ani, Hvaldimir era relativ tânăr pentru o balenă beluga, care trăieşte de obicei între 30 şi 35 de ani, potrivit WWF.
În 2019, ipoteza unei „balene spion” a fost alimentată de locaţia strategică a Mării Barents, un focar de rivalitate Est-Vest în timpul Războiului Rece.
Cea mai puternică flotă navală a Moscovei are baza în Marea Barents, iar Rusia şi Occidentul continuă să urmărească mişcările submarinelor celuilalt în regiune.
Regiunea este, de asemenea, poarta de acces către Pasajul de Nord-Est, care scurtează considerabil rutele de transport maritim între Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific.