"Aveţi o evidenţă a pensiilor tăiate?" - Continuă scandalul în direct / PSD dă vina pe "unele discordanţe ale funcţionarilor de la casa de pensii"

Bătrâni, pensionari (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
24.06.2024

Continuă scandalul pe tema pensiilor. Laurenţiu Gîdei, reprezentantul PSD invitat în emisiunea "News Pass" de la postul B1 TV, neagă vehement că în spatele deciziilor de micşorare a unora dintre pensii, ca urmare a unor presupuse "erori de calcul", este o politică de stat. Cel mult e vorba de "discordanţe ale funcţionarilor" care vor fi rezolvate foarte rapid, fiind cazuri izolate, susţine pesedistul.

Afirmaţiile sale sunt contrazise de experta în pensii Dorina Barcari, care spune că doar ea, prin prisma funcţiei, a dat peste zeci de cazuri de pensionari "jefuiţi" până acum şi a subliniat dificultăţile pe care aceştia le întâmpină pentru a corecta aceste erori.

În dezbatere se evidenţiază tensiunile dintre promisiunile politice şi realităţile administrative care afectează viaţa de zi cu zi a pensionarilor.

Laurenţiu Gîdei (PSD): Noi, cei de la PSD, mereu am militat pentru mărirea pensiilor.

Jurnalista Laura Chiriac: Una e militarea, iar alta este decizia. Iar doamna Barcari spune că la recalculare sunt multe pensii care au fost tăiate. Aveţi o evidenţă la nivelul puterii a pensiilor tăiate?

Laurenţiu Gîdei: Doamnă, iertaţi-mă, cred că este greşit spus că "au fost tăiate". Aceste derapaje pe care le prezintă doamna Barcari şi care poate că sunt reale, repet, nu sunt generate de Guvern. Sunt poate unele discordanţe ale funcţionarilor de la casa de pensii descoperite. Şi sunt convins că acestea vor fi reglate.

Diana Buzoianu (USR): Dar haideţi să vedem nişte cifre.

Laurenţiu Gîdei: În niciun caz, legea pensiilor nu prevede nicio micşorare, nicio tăiere, cum vreţi voi să o numiţi, a vreunei pensii din România.

Diana Buzoianu: Ba da, vor fi, vor fi micşorări ale pensiilor. Pentru că în momentul de faţă nu va mai fi indexată nicio pensie care... adică, dacă ai pensii care sunt mai mari decât pe formula de calcul care se aplică acum, nu vor mai fi indexate cu rata inflaţiei până ajung la formula care este acum prevăzută în lege. Ceea ce înseamnă că în realitate inflaţia îi va afecta.

Dorina Barcari: Problema este că, într-adevăr, legea spune că nu se vor micşora. Dar vor fi îngheţate. Ori îngheţarea înseamnă o scădere a puterii de cumpărare.

Jurnalista intervine: Mai ales la ritmul în care cresc preţurile.

Dorina Barcari: Categoric! Gândiţi-vă în primul rând la faptul că preţul la energie se măreşte şi de asta suntem siguri. A fost mărit acum în vară, nu se simte atât de mult, dar la iarnă vom simţi foarte mult. Şi oricum energia se regăseşte în orice produs. Mie mi se pare incorect faptul că eu pe ceasul de înregistrare a consumului de gaze citesc metri cubi, dar pe factură plătesc energie electrică consumată pentru producerea metrului cub care nu este standardizată, e aleatorie. Înseamnă că eu, beneficiarul, sunt înşelat. De ce? Pentru că am un ceas care nu îmi spune nimic.

Jurnalistă: Haideţi să ne întoarcem la pensii. Da, e adevărat, pensionarii şi românii în general se confruntă cu capcane. Pentru că nu vrea nimeni să iasă în pierdere, nici măcar "băieţii deştepţi" din energie despre care vorbiţi dvs. Dar l-aţi auzit pe domnul Gîdei. Sunt cazuri izolate, niciun caz nu reprezintă expresia voinţei Guvernului, ci neîndemânarea unor funcţionari.

Dorina Barcari: Este o manevră. Eu am probă că este o manevră care durează de ani de zile. Proba sunt eu, care a trebuit 8 ani de zile să susţin o serie de procese, ca să demonstrez că aşa-zisa eroare a Casei de Pensii în ceea ce priveşte pensia mea era inexistentă şi nu era pentru scăderea pensiei, era pentru mărirea pensiei. Ei însă îmi reduceau pensia. Dar pentru asta a trebuit 8 ani de zile să mă lupt cu statul român. Şi nu sunt singura. Sunt foarte mulţi.

Şi procesele durează enorm şi sunt complicate şi se dau nişte decizii care nu au legătură cu susţinerea cauzei. Sunt lucruri foarte incorecte, ori pensionarii sunt deja obosiţi, sunt epuizaţi de vârstă, de tot felul de boli. Cum să vină să intre toată ziua prin tribunale? Nici nu au bani să-şi susţină avocaţii. Şi dacă vor să-şi susţină cauza le este foarte greu. Eu m-am descurcat cumva, dar mi-a fost foarte greu.

Toate tribunalele sunt sufocate de dosare de pensii cu tot felul de situaţii. Ori asta nu le-au creat pensionarii, ci casele de pensii. Şi atunci de ce sunt invadate tribunalele de asemenea cazuri?

Citiţi şi Scandal mare în direct: Pensii tăiate şi datorii pentru pensionari din cauza "unor erori de calcul" / Se acuză o "manevră electorală" meschină

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor