"Avertisment sever" - China comunistă iniţiază exerciţii militare de amploare în jurul Taiwanului

Un soldat se uită cu binoclul în timpul unor exerciţiilor militare ale Chinei în apele din jurul Taiwanului, la 5 august 2022 (Getty Images)
Epoch Times România
14.10.2024

China a lansat luni exerciţii militare de amploare în jurul insulei autonome Taiwan, pe care Taipeiul le-a catalogat drept o „provocare nerezonabilă”.

Potrivit Zero Hedge, armata chineză (Armata Populară de Eliberare /APL) a desfăşurat nave de război şi avioane de luptă pentru a trimite un „avertisment sever” împotriva „actelor separatiste ale forţelor pentru independenţa Taiwanului”.

Comandamentul Teatrului de Est al APL a desfăşurat operaţiuni comune ale armatei, marinei, forţei aeriene şi forţei de rachete. Aceste active au fost în mare parte concentrate în Strâmtoarea Taiwan, precum şi în jurul Taiwanului.

„Exerciţiile comune s-au concentrat pe pregătirea de luptă maritimă şi aeriană, blocarea porturilor şi zonelor cheie din Taiwan, precum şi atacuri asupra ţintelor maritime şi terestre”, a descris purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est, căpitanul senior Li Xi.

„Exerciţiul serveşte, de asemenea, drept un avertisment sever faţă de actele separatiste ale forţelor 'independenţei Taiwanului'”, a adăugat Li.

Ultimele exerciţii de această amploare au avut loc imediat după inaugurarea, la 20 mai, a noului preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te.

Chiar înainte de aceste noi exerciţii, armata chineză a emis şi a difuzat un videoclip de propagandă intitulat „pregătit de luptă” pe mai multe conturi de social media. Videoclipul de aproximativ un minut prezintă avioane de luptă, nave de război şi nave de asalt amfibii care se avântă în aer şi pe mare în apropiere de Taiwan. De asemenea, se văd lansatoare de rachete mobile care sunt manevrate şi pregătite pentru atacuri. Textul asociat videoclipului afirmă că forţele chineze sunt „pregătite pentru luptă în orice moment şi pot lupta oricând”.

Cu o zi înainte, duminică, Ministerul Apărării din Taiwan a confirmat că portavionul chinez Liaoning a intrat în apele din apropierea canalului strategic Bashi, la sud de Taiwan.

De menţionat faptul că Ministerul chinez al Apărării a avertizat, de asemenea, că acţiunile militare ale APL vor fi „împinse mai departe cu fiecare provocare a independenţei Taiwanului până când problema va fi rezolvată în întregime”. Aşadar, probabil că urmează mai multe în lunile următoare.

CNN a citat analişti care descriu că exerciţiile de luni „au părut mai puţin intense decât versiunile anterioare, dar au făcut parte din strategia generală de a menţine Taiwanul sub presiune şi de a normaliza jocurile de război regulate”.

Beijingul prezintă aceste noi exerciţii ca pe un răspuns necesar la un discurs susţinut joia trecută de preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, cu ocazia Zilei Naţionale. El a subliniat că Republica Populară Chineză „nu are dreptul să reprezinte Taiwanul”.

Luni, ca răspuns la exerciţii, biroul prezidenţial al Taiwanului a cerut Chinei să „înceteze provocările militare care subminează pacea şi stabilitatea regională şi să nu mai ameninţe democraţia şi libertatea Taiwanului”.

Preşedintele taiwanez a convocat reuniuni de securitate naţională pentru a monitoriza şi aborda exerciţiile de război provocatoare.

„În faţa ameninţărilor externe, aş dori să îi asigur pe compatrioţii mei că guvernul va continua să apere sistemul constituţional democratic şi liber, să protejeze Taiwanul democratic şi să protejeze securitatea naţională”, a declarat Lai pe social media.

Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan a criticat, de asemenea, „provocările flagrante” care dăunează păcii şi stabilităţii regionale. În replică, armata taiwaneză şi-a desfăşurat propriile nave de război şi avioane de luptă, precum şi sisteme radar terestre.

Totuşi, nimic din toate acestea nu este de natură să descurajeze sprijinul continuu din partea Statelor Unite şi a partenerilor occidentali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor