Autorul atentatului din Burgas a venit la aeroport cu taxiul

Cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva zeci au fost rănite joi în oraşul Burgas, într-o explozie care a vizat un autocar cu turişti israelieni. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
20.07.2012

Autorul atentatului din Burgas a venit la aeroport cu taxiul, a anunţat procurorul Kalina Chapkanova, care a adăugat că şoferul maşinii care l-a transportat a fost identificat, relatează Focus News.

Potrivit agenţiei bulgare, atentatorul s-a aflat cu o zi înainte de atac la aeroportul Sarafovo în staţiunile Ravda şi Pomorie.

“Avem dovezi în acest sens. Un martor a fost interogat şi a făcut o descriere foarte bună a persoanei surprinsă pe camerele de supraveghere din aeroport. Martorul este proprietarul unei firme de închiriat maşini din oraşul Pomorie. Atacatorul a încercat să închirieze o maşină şi a vorbit cu proprietarul firmei. Potrivit proprietarului, persoana vorbea engleză cu un accent specific şi dorea să închirieze o maşină doar pentru o zi. Cei doi nu s-au înţeles, după ce proprietarul firmei a devenit suspicios în legătură cu autenticitatea permisului de conducere şi, drept urmare, a refuzat să-i închirieze maşina”, a declarat procurorul Kalina Chapkanova.

Potrivit martorului, atacatorul era tuns scurt, în timp ce în fotografia permisului de conducere avea părul lung.

Cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva zeci au fost rănite joi în oraşul Burgas, într-o explozie care a vizat un autocar cu turişti israelieni. Printre victime se află cinci israelini, un cetăţean bulgar şi autorul atacului. Potrivit anchetei preliminare, atentatul a fost comis de un kamikaze.

Trupurile celor cinci israelieni ucişi la Burgas au fost repatriate joi seară, în timp ce autorităţile bulgare continuă ancheta în acest caz. Potrivit Sofia News Agency, serviciile de informaţii israeliene, americane şi bulgare analizează trei piste principale în atacul terorist de pe aeroportul din Burgas, respectiv Hezbollah, Al-Qaeda şi teroriştii turci.

Autorităţile bulgare, citate de postul de televiziune bTV, insistă că autorul atacului a avut colaboratori în ţară, care sunt fie cetăţeni libanezi, fie islamişti bulgari care au pregătit atacul în Bulgaria.

Anchetatorii au constatat, de asemenea, că dispozitivul exploziv era improvizat şi extrem de puternic.

Chiar dacă a fost făcut profilul ADN, identitatea autorului rămâne încă necunoscută. Presa de la Sofia a relatat că autorul atacului ar fi fost Mehdi Ghezali, un suedez de origine algeriană ce fusese deţinut la Guantanamo, însă Ministerul bulgar de Interne a dezminţit categoric informaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor