Cod roşu de alertă pe toate aeroporturile din România

Toate aeroporturile din România sunt sub cod roşu de alertă, în urma atentatului care a avut loc miercuri la Burgas (Bulgaria), soldat cu opt morţi şi 37 de răniţi.
Avion al companiei române Tarom. (www.tarom.ro)
Cristina Boiangiu
19.07.2012

Toate aeroporturile din România sunt sub cod roşu de alertă, în urma atentatului care a avut loc miercuri la Burgas (Bulgaria), soldat cu opt morţi şi 37 de răniţi.

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a anunţat instituirea codului şi a precizat că au fost luate măsuri maxime de securitate pentru că aşa se procedează în cazuri de urgenţă. Autorităţile române au reacţionat rapid după atentatul terorist comis la aeroportul din Burgas, când un autocar care transporta turişti israelieni către staţiunea Sunny Beach a explodat.

Atentatul din Bulgaria a fost şi pe ordinea de zi la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, de la Palatul Cotroceni.

SRI va menţine acelaşi nivel de alertă teroristă în România, adică albastru precaut, a declarat Sorin Săva, şeful Biroului de presă al SRI, ceea ce nu înseamnă însă că autorităţile nu sunt vigilente. Nivelul de alertă teroristă este dat de SRI, care îl propune CSAT spre aprobare, potrivit legii.

Nivelul albastru precaut este al doilea ca gravitate pe lista celor cinci alerte şi indică faptul că "informaţiile disponibile şi evenimentele recente estimează existenţa unui risc scăzut de producere a unui atentat terorist", după cum precizează SRI. Următoarele trepte de alertă sunt galben - moderat, portocaliu - risc terorist ridicat şi roşu - care înseamnă nivel critic.

Se fac cercetări

Israelul a acuzat Teheranul că ar fi pus la cale atacul terorist, promiţând un răspuns puternic împotriva "terorismului iranian", potrivit unui raport Reuters. Turiştii implicaţi în atac au sosit cu un zbor charter din Israel şi se aflau în autobuz, în parcarea din afară aeroportului Burgas, atunci când explozia a lovit autobuzul cu două etaje.

Aeroportul a fost închis până seara târziu, iar autorităţile au început ancheta la faţa locului. Explozia a avut loc la 18 ani de la un atac cu bombă, din 1994, asupra sediului principalei organizaţii evreieşti din Argentina, efectuat de un atentator sinucigaş Hezbollah, susţinut de Iran, care a ucis 85 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor