Austria devine prima ţară din UE care adoptă oficial vaccinarea obligatorie anti-Covid

(gov.md)

Austria devine prima ţară din UE care introduce vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 pentru toţi adulţii, după ce Parlamentul a adoptat joi, 20 ianuarie, proiectul legislativ.

Iniţiativa a fost anunţată în noiembrie, iar măsura va intra în vigoare din 4 februarie.

Vaccinarea se va aplica tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepţia femeilor însărcinate şi a persoanelor care nu pot face vaccinul din motive de sănătate.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Austria ar mai avea de vaccinat 1,5 milioane de adulţi

Cei care nu se conformează vor primi o scrisoare de convocare la vaccinare, apoi vor fi verificaţi începând de la mijlocul lunii martie.

Legea permite aplicarea de amenzi între 600 şi 3.600 de euro în caz de recidivă, şi chiar închisoare.

Criticii susţin că proiectul încalcă legislaţia drepturilor omului, care previne obligarea unei persoane să ia medicamente împotriva propriei voinţe.

Evoluţia survine în momentul în care numeroase studii arată că vaccinul ARNmesager nu este eficient în faţa tulpinii Omicron.

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat că ridică obligativitatea vaccinării şi a portului măştii, precum şi a folosirii paşapoartelor de vaccinare în Anglia. Guvernele din Scoţia şi Ţara Galilor au anunţat, de asemenea, eliminarea restricţiilor din cauza tulpinii Omicron, dar purtarea obligatorie a măştilor în interior şi paşapoartele de vaccinare vor rămâne în vigoare.