AUR, acuzat de derapaje similare cu cele ale partidelor dictatoriale după ce a îndemnat la întocmirea unei aşa-zise liste negre

Neculai Miron, George Simion şi Călin Georgescu
Neculai Miron, George Simion şi Călin Georgescu

Organizaţia Active Watch acuză AUR de derapaj şi încălcare flagrantă a principiilor vieţii democratice după ce formaţiunea respectivă a cerut fanilor săi de pe Facebook să întocmească o listă a celor mai "toxice" instituţii mass-media. Potrivit cunoscutei organizaţii, practic, postarea AUR este o instigare a cetăţenilor să contribuie la crearea unei liste negre a instituţiilor de media.

Active Watch mai subliniază că derapajul AUR e similar strategiilor partidelor care au pus bazele dictaturilor din secolul trecut: "Drept urmare, solicităm conducerii AUR să retragă postarea din data de 26 ianuarie 2022".

Mesajul organizaţiei vine după ce pe pagina AUR a apărut următoarea postare:

"Haideţi să vedem care sunt cele mai toxice şi false 'organe de presă'.

Începem noi: g4media...

Completaţi voi!"

Redăm comunicatul Active Watch

"Într-un nou derapaj populist, partidul parlamentar AUR încalcă flagrant principiile vieţii democratice, prin instigarea cetăţenilor să contribuie la crearea unei liste negre a instituţiilor de media pe care le etichetează ca fiind 'toxice'.

Considerăm că astfel de strategii de comunicare şi de divizare în spaţiul public nu au nicio legătură cu anul 2022, dar sunt similare cu strategiile adoptate de partide care au pus bazele unor regimuri dictatoriale şi autoritare din secolul trecut. Drept urmare, solicităm conducerii AUR să retragă postarea din data de 26 ianuarie 2022.

Considerăm că acest tip de comunicare excede limitele parlamentarismului şi ale libertăţii de exprimare, prin impactul negativ asupra publicului larg, dar şi asupra instituţiilor media vizate de această campanie de înfierare.

Le reamintim liderilor AUR că, fără aceste 'organe de presă' care de-a lungul timpului au investigat disfuncţionalităţile sistemice din statul român, spaţiul civic şi democratic ar fi fost mult mai restrâns.

Spre deosebire de cei mai mulţi dintre cetăţeni, politicienii şi partidele politice au obligaţia să îşi cenzureze discursul şi gesturile publice atunci când acestea pot avea consecinţe ce nu pot fi controlate sau asumate.

Ne solidarizăm cu aceste instituţii de presă care acum sunt ţinta unui atac populist periculos şi invităm şi alte partide, organizaţii şi cetăţeni care încă mai cred în libertatea de conştiinţă, în libertatea de expresie şi în dreptul la informare să respingă ferm 'listele negre' şi atacurile la adresa democraţiei".