Asociaţia hipermarket-urilor: Reducerea TVA la alimente va duce la scăderea preţurilor la raft

Reducerea TVA la alimente va duce în mod direct la scăderea preţurilor la raft cu acelaşi procent cu care se va micşora taxa, anunţă Asociaţia Mărilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).
(B2M Productions / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
09.08.2012

Reducerea TVA la alimente va duce în mod direct la scăderea preţurilor la raft cu acelaşi procent cu care se va micşora taxa, susţine Asociaţia Mărilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

"Consumatorii din România au nevoie de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. O astfel de măsură va contribui, în opinia noastră, la reducerea evaziunii fiscale, la încurajarea producătorilor locali şi va stimula cu siguranţă şi consumul. În consecinţă, salutăm şi susţinem intenţia guvernului de a reduce TVA la alimente şi sperăm că se va concretiza cât mai curând", a anunţat printr-un comunicat Delia Nica, vicepreşedintele AMRCR.

Delia Nica a mai precizat că majoritatea statelor europene aplică niveluri reduse de TVA pentru alimentele de bază, acestea situându-se între 0% în Marea Britanie şi 14% în Cehia.

Toate ţările din Europa Centrală şi de Est aplică niveluri reduse de TVA. Astfel, în Polonia cota de TVA pentru produsele alimentare este de 5%, în Bulgaria - de 9%, iar în Slovenia - de 8,5%., a mai precizat ea.

Premierul Ponta anunţase în iulie că, în proiectul de buget pentru anul viitor, va fi inclusă o taxă pe valoarea adăugată de 9% pentru produsele agro-alimentare de bază.

AMRCR este o asociaţie profesională din care fac parte cei mai mari operatori de pe piaţa de retail din România.

AMRCR a fost fondată în anul 2003 şi are ca membri Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, real, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Praktiker , Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach, OBI şi Mobexpert.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor