Arad: CNADNR a recepţionat lucrările de construire a centurii municipiului în regim de autostradă

Epoch Times România
31.10.2012

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a recepţionat miercuri, lucrările de construire a centurii municipiului Arad în regim de autostradă, iar reprezentanţii firmei de consultanţă au afirmat că este „cea mai bine realizată autostradă din România”.

La evenimentul organizat miercuri au participat reprezentanţi ai CNADNR, ai constructorului, ai firmei de consultanţă, precum şi ai administraţiei locale şi judeţene, transmite corespondentul NewsIn.

Circulaţia pe autostrada Arad-Timişoara şi pe centura Aradului în regim de autostradă a fost deschisă în 2011, la mijlocul lunii decembrie. Însă, şoseaua de centură a municipiului Arad în regim de autostradă, parte din coridorul IV Pan-European, a fost deschisă parţial traficului, fiind funcţionale doar două din cele patru benzi. Anul acesta, în luna iunie, traficul pe centura Aradului în regim de autostradă a fost deschis pe ambele sensuri, pe patru benzi.

Reprezentanţii firmei de consultanţă au afirmat că această centură rutieră este cea mai bine realizată autostradă din România, atât din punctul de vedere al calităţii lucrărilor, cât şi a dotărilor.

„Din punct de vedere al calităţii lucrărilor executate, pot să spun, ca şi participant la construcţia directă sau indirectă a celorlalte tronsoane de autostradă A1, A2, A3, autostrada Bucureşti – Constanţa, autostrada Bechtel, că acest tronson de autostradă este cel mai bine realizat din punct de vedere calitativ şi al dotării existente”, a afirmat Octavian Braşai, reprezentantul firmei de consultanţă.

Centura Aradului în regim de autostradă are o lungime de 12,25 kilometri, iar proiectul a costat 429.610.443 lei fără TVA.

Sprijinul financiar nerambursabil alocat de Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune, a fost de 211.365.803 lei, diferenţa până la valoarea totală a contractului de lucrări fiind asigurată de Guvernul României. „Cred că fără sprijinul financiar nerambursabil de la Uniunea Europeană această lucrare nu s-ar fi putut finaliza atât de repede şi sunt convins că ar fi existat întârzieri”, a declarat Adrian Florea, directorul Direcţiei Proiecte Europene din cadrul CNADNR.

Prezent la recepţia lucrărilor de construire a centurii în regim de autostradă, primarul Aradului Gheorghe Falcă, a menţionat că Aradul este singurul municipiu din ţară care dintr-un inel de centură are realizat 75 la sută. „Este un vis pentru municipiul Arad. Un vis care, astăzi, aduce confort atât traficului din Arad, cât şi traficului naţional, cu lucrări de artă importante, cu patru coborâri în municipiul Arad şi, evident, cu posibilitatea de dezvoltare atât a municipiului, cât şi a relaţiei Arad -Timişoara“, a spus Falcă.

Acesta a mai adăugat că Guvernul a retras, prin rectificarea de buget din luna august, 27 de milioane de lei, bani pe care constructorul autostrăzii Arad-Timişoara îi aştepta. „Aceşti bani ar fi permis constructorului să meargă mai departe în ceea ce înseamnă celelalte lucrări pe care le are contractate”, a declarat Gheorghe Falcă.

După deschiderea parţială a traficului pe centura în regim de autostradă, pe cele două benzi din patru, viteza a fost restricţionată la 60 de kilometri pe oră. După deschiderea circulaţiei pe toate cele patru benzi, viteza permisă este de 100 de kilometri pe oră, oficialii explicând că este mai mică faţă de autostrăzi (130 de kilometri pe oră) pentru că trece prin oraş.

„Centura de ocolire a municipiului Arad este o autostradă urbană, având în vedere cele patru coborâri, iar viteza de circulaţie proiectată este de 100 de km pe oră. Circulaţia pe acest tronson este deschisă din 15 decembrie 2011, şi, de atunci până în prezent, am înregistrat un singur accident uşor de circulaţie”, a declarat Teodor Tudur, şful Biroului Poliţiei Autostrăzi Vest.

Lucrările de construcţie pentru varianta de ocolire Arad au fost executate de firma JV FCC Construccion( PORR Bau GmbH, iar serviciile de consultanţă au fost asigurate de firma Egis Route Scetauroute)Egis International S.A.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor