Andronescu vrea să modifice, prin lege, Bacalaureatul

Modificarea examenului de Bacalaureat ar putea intra în vigoare de la toamnă, după ce va fi aprobată de Senat. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că există mai multe modificări la Legea educaţiei care vor fi dezbătute la Senat.
Ecaterina Andronescu. (psd.ro)
Cristina Boiangiu
03.07.2012

Modificarea examenului de Bacalaureat ar putea intra în vigoare de la toamnă, după ce va fi aprobată de Senat. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că există mai multe modificări la Legea educaţiei care vor fi dezbătute la Senat.

"Modificarea Bacalaureatului ar fi posibilă chiar din această toamnă. Avem Legea educaţiei în Senat, acesta este for decizional. Astfel că, dacă vom decide modificarea Bacalaureatului, acest lucru s-ar putea produce din toamnă", a spus Andronescu.

Declaraţia lui Andronescu vine la doar o zi după ce preşedintele Băsescu i-a cerut să nu modifice deocamdată Legea educaţiei.

Bacalaureat diferenţiat

Dacă se vor aproba modificările propuse, candidaţii vor susţine începând din 2013 probe diferenţiate, în funcţie de profil şi filieră. În forma ei actuală, Legea educaţiei naţionale prevede introducerea Bacalaureatului diferenţiat din 2016.

Andronescu a readus în discuţie problema numărului mare de candidaţi care anul trecut nu au reuşit să ia Bacalaureatul şi, din această cauză, nu şi-au putut continua studiile şi nici nu s-au angajat, deoarece pentru majoritatea posturilor se cere diploma de Bacalaureat.

Anul trecut s-a propus ca cei care nu au luat examenul să poată merge la facultate, cu condiţia să treacă şi de Bacalaureat pe parcusul efectuării studiilor superioare. "În 2011, aproape 100.000 de candidaţi au fost abandonaţi de societate. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei. Trebuie să căutăm soluţii, să vedem la şcolile profesionale dacă există locuri, pentru că acolo pot intra fără Bacalaureat", a spus ministrul.

Andronescu a declarat că va vorbi cu cei de la inspectoratele şcolare, pentru a vedea dacă pot fi valorificate relaţiile cu anumiţi angajatori care să poată primi o parte a candidaţilor fără Bacalaureat.

După ce se va termina sesiunea de Bacalaureat din această vară, ministrul promite că va veni cu soluţii. Andronescu nu a stabilit încă dacă se va renunţa la camerele de supraveghere din sălile de examen şi a precizat că şi-ar dori să nu fie nevoie de ele.

"Ar fi bine să putem renunţa la camere. Mie, dacă mi s-ar pune în spate o cameră când am examen cu studenţii, nu m-aş simţi bine. Dar acum nu cred că putem renunţa, încă, la aceste camere", a adăugat Andronescu.

Ea a declarat că ar trebui ca la examene să nu mai fie date subiecte interpretabile, aşa cum s-a întâmplat anul acesta la evaluarea naţională, la proba de limba şi literatura română.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor