Andrei Năstase: Alegerile prezidenţiale din toamnă nu vor fi libere şi corecte

Andrei Năstase, liderul Platformei DA
Andrei Năstase, liderul Platformei DA (facebook.com / Andrei Năstase)

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, şi-a exprimat îngrijorarea că alegerile prezidenţiale din toamnă nu vor fi libere şi corecte, în eventualitatea utilizării resurselor administrative, coruperii alegătorilor, finanţări străine ilicite, fake-news-urilor şi propagandei acoperite de Consiliul Audiovizualului nereformat.

În cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii misiunii OSCE/ODIHR în Republica Moldova, Vladimir Misev şi Oleksii Lychkovakh, consilieri în domeniul electoral, liderul Platformei DA a menţionat că R. Moldova are experienţa nefastă a altor scrutine, inclusiv alegerile locale din Hânceşti, în cadrul cărora votul a fost cumpărat prin butelii cu gaze şi alegerile parlamentare când oameni din Transnistria au fost plătiţi şi aduşi organizat cu autobuze la secţia de vot.

Mai mult, potrivit acestuia, Platforma DA este ignorată în mare măsură de presă, multe evenimente nefiind mediatizate, iar televiziunea publică a ales să treacă cu vederea activitatea formaţiunii. „Holdingurile media în mare parte nu şi-au schimbat stăpânii, televiziunile independente nu au nicio reţinere să difuzeze spoturile publicitare ale actorilor politici participanţi la furtul miliardelor etc.”.

Deputatul Igor Munteanu a ţinut să sublinieze că pericolul de a fi utilizate resursele administrative şi a coruperii locuitorilor din stânga Nistrului este iminent amintind despre întâlnirea lui Dodon cu Krasnoselski în cadrul căreia s-ar fi făcut o înţelegere de a institui secţii de votare şi în zona controlată de regimul separatist lărgind participarea transnistrenilor la alegerile prezidenţiale. ”Acest fapt fiind cu atât mai îngrijorător cu cât participarea Diasporei din vest la alegeri va fi extrem de limitată.”