Andrei Marga: România reiterează sprijinul pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova

Epoch Times România
23.05.2012

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a avut, marţi, o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, în marja reuniunii Comitetului Miniştrilor al organizaţiei de la Strasbourg, ocazie cu care oficialul român a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, exprimându-şi speranţa obţinerii de progrese în formatul de negociere 5+2 în cazul conflictului transnistrean, informează MAE.

 

Potrivit MAE, ministrul Afacerilor Externe şi secretarul general al Consiliului Europei au trecut în revistă proiectele de cooperare bilaterală şi au evocat teme de interes comun, precum stabilitatea regională sau conflictele îngheţate, cu specială referire la perspectiva reglementării conflictului transnistrean.

"Cu această ocazie, România şi-a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială a R. Moldova şi a exprimat speranţa obţinerii de progrese în cadrul formatului de negociere "5+2", subliniază MAE.

În cadrul întâlnirii a mai fost abordată problematica minorităţilor naţionale, inclusiv din perspectiva minorităţii române din Serbia, precum şi situaţia comunităţilor de romi. În ceea ce priveşte problematica roma, oficialul român a evidenţiat complexitatea situaţiei acesteia şi a subliniat importanţa educaţiei în procesul de integrare socio-economică, făcând referire la strategia guvernamentală din acest domeniu.

Cei doi oficiali au avut şi un schimb de opinii asupra rolului Consiliului Europei în arhitectura instituţională europeană, Andrei Marga exprimând aprecierea faţă de contribuţia substanţială a Organizaţiei de la Strasbourg la procesul de integrare pe continentul european.

"Pornind de la expertiza dobândită în domeniul tranziţiei democratice, oficialul român a exprimat sprijin pentru utilizarea acesteia în zonele vecine Consiliului Europei, precum Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, în conformitate cu noua strategie propusă de secretarul general. În acest context, ministrul român al afacerilor externe a înaintat Secretarului General un non paper elaborat de partea română ca o contribuţie la procesul de reflecţie asupra politicii de vecinătate a Consiliului Europei şi a modalităţilor de materializare a acesteia", mai arată MAE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor