Amnesty Moldova: Oamenii legii să cerceteze urgent cazurile de agresiune a candidaţilor electorali

Amnesty Moldova atenţionează autorităţile RM că sunt obligate să respecte legislaţia electorală în vigoare asigurând dreptul fundamental al fiecărui cetăţean de a alege şi de a fi ales.
Amnesty International Moldova
Amnesty International Moldova (facebook.com/Amnesty Moldova)

Amnesty International Moldova (AIM) fiind îngrijorată de riscul sporit al încălcării legislaţiei electorale şi convenţiilor internaţionale în domeniul electoral de către autorităţile Republicii Moldova, partidele politice şi exponenţii acestora, solicită asigurarea desfăşurării alegerilor parlamentare într-un climat democratic şi transparent.

Astfel, Amnesty Moldova atenţionează că mai mulţi concurenţi electorali au raportat inacţiunea poliţiei în situaţii de hărţuire şi agresiune din partea presupuşilor simpatizanţi ai unor oponenţi politici, în timp ce realizau acţiuni electorale. „Solicităm organelor competente să cerceteze urgent aceste acuzaţii şi, în cazul în care se adeveresc, să-i atragă la răspundere pe cei vinovaţi.”

Amintim autorităţilor statului că articolul 47, alineatul 5 din Codul Electoral prevede: Concurenţii electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, autorităţile administraţiei publice locale fiind obligate să asigure posibilitatea desfăşurării unor astfel de întâlniri în termene şi în condiţii egale, securizat şi fără presiuni”, se mai arată într-o declaraţie publică a organizaţiei.

În concluzie, Amnesty aminteşte că autorităţile R. Moldova sunt obligate să respecte legislaţia naţională şi internaţională în domeniul drepturilor omului, cel electoral şi să asigure dreptul fundamental al fiecărui cetăţean de a alege şi de a fi ales.

De menţionat că sâmbătă Valeriu Munteanu a fost hărţuit la Orhei de un grup de activiste ale partidului Şor, unde a încercat să-şi lanseze candidatura din partea blocului opoziţiei pro-europene ACUM.

De asemenea, reprezentantul blocului electoral ACUM, Dinu Plîngău care concurează în circumscripţia Edineţ duminică, 27 ianuarie, ar fi fost bătut de către simpatizanţi ai PD chiar în faţa comisariatului de poliţie Edineţ. „Am aflat că Inspectoratul de Poliţie a început reparaţia şi că din cauza reparaţiei, camerele de supraveghere nu funcţionau. Respectiv, momentul când s-a început bătaia nu a fost fixat.”

Mai mult, acesta susţine că poliţiştii, martori la cazul de agresiune nu au întreprins nimic, motiv pentru care luni, a depus o plângere la procuratură pe marginea inacţiunii oamenilor legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe