Amenzi de 68.000 de lei după controale la mai multe unităţi din industria agroalimentară

Direcţiile judeţene sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat 53 de amenzi, în valoare totală de 68.400 de lei, şi au dat 83 de avertismente în urma unor nereguli descoperite la unităţile din industria agroalimentară, verificate în intervalul 18 noiembrie-8 decembrie.

Printre neregulile constatate se numără nerespectarea regulilor de igienă (depozitare, temperatura, distanţă stive, manipulare, spaţii, utilaje, lipsă analizei apei, lipsa apei calde, prezenţa insectelor, navete pentru produse panificatie şi patiserie neigienizate) şi raionarea (depozitare de ouă în acelaşi spaţiu cu fructele, depozitare fructe denaturate împreună cu cele bune), mai spun cei de la ANSVSA.

De asemenea, reprezentanţii ANSVA au găsit şi alte neconformităţi ce vizează atât personalul, cât şi produsele care erau neconforme, nu aveau buletine de analiză şi nu erau ambalate corespunzător.

Tot în urma controalelor desfăşurate în perioada menţionată, au fost emise 19 ordonanţe de suspendare a activităţii şi 43 de ordonanţe de interzicere a activităţii, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) .

Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind controlul dăunătorilor, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii, calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP.

Unităţile din industria agroalimentară verificate desfăşoară activităţi în domenii de activitate printre care fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare - alimentare, seminţe, legume şi fructe.

Cu ocazia acestor controale din unităţile din industria agroalimentară, au fost prelevate probe, conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control pe anul 2011, pentru a se monitoriza prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi a substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie, necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

În perioada 18 noiembrie-8 decembrie au fost efectuate 6.387 de controale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie