Ambasadorul SUA nu vrea premier "penal" după alegeri

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, la fel ca preşedintele Klaus Iohannis, nu-şi doreşte ca ţara noastră să fie condusă de un premier "penal" după alegerile parlamentare.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, susţine "pe deplin" decizia preşedintele Klaus Iohannis de a nu nominaliza un personaj urmărit sau condamnat penal în funcţia de premier după alegerile parlamentare din 11 decembrie.

"Îl felicit pe preşedintele Iohannis pentru sprijinul foarte puternic şi constant pentru lupta anticorupţie a României. Îl felicit şi pentru încurajarea alegătorilor şi a partidelor de a aduce la putere un Guvern integru şi competent, fără probleme de corupţie", a declarat, într-un interviu acordat News.ro, ambasadorul american.

Întrebat ce părere are despre mesajul lui Iohannis privind numirea unui premier care nu are probleme în justiţie şi care nu este condamnat pentru corupţie, Hans Klemm a replicat: "O voi spune simplu şi direct: susţin pe deplin mesajul".

Aşa cum a făcut şi la alegerile locale, înaltul demnitar american le-a transmis un mesaj alegătorilor români în pragul începerii campaniei electorale pentru parlamentare: să voteze candidaţi competenţi şi integri. De asemenea, oficialul a transmis că se aşteaptă de la noul Guvern şi de la noul Parlament să fie "integru şi competent".

"Dacă România, dacă noul Guvern îşi pot asuma aceste două concepte cred că va fi foarte bine atât pentru relaţiile româno-americane, cât şi pentru cetăţenii români. Parteneriatul strategic este într-un loc foarte bun, cu o traiectorie foarte bună, şi România se găseşte într-un loc foarte bun în acest parteneriat. Am încrederea că noul Guvern al României va reflecta aceste idealuri ale competenţei şi integrităţii şi va contribui la întărirea pe viitor a relaţiilor cu SUA", a adăugat ambasadorul SUA.